Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 26. 14:02

Hamarosan elérhető az IBM DB2 és Oracle Database 10g AMD64-re írt változata

Az AMD bejelenetette, hogy hamarosan két igen elterjedt adatbáziskezelővel gyarapodik az AMD64 processzorokra írt szoftverek egyre bővülő sora. Az IBM hamarosan kiadja a DB2 adatbáziskezelő Windows Server 2003 for Extended 64-bit Systems operációs rendszeren futó változatának előzetesét, az Oracle pedig kiadta 10g adatbáziskezelőjének Linuxon futó végleges, illetve Windowson futó előzetes, fejlesztői változatát.

Az AMD bejelenetette, hogy hamarosan két igen elterjedt adatbáziskezelővel gyarapodik az AMD64 processzorokra írt szoftverek egyre bővülő sora. Az IBM hamarosan kiadja a DB2 adatbáziskezelő "Windows Server 2003 for Extended 64-bit Systems" operációs rendszeren futó változatának előzetesét, az Oracle pedig kiadta 10g adatbáziskezelőjének Linuxon futó végleges, illetve Windowson futó előzetes, fejlesztői változatát.

Több mint egy évvel az Opteron piaci premierje után még mindig nem érhető el az AMD 64 bites technológiájára optimalizált Windows operációs rendszer végleges változata, ez azonban nem akadályozza a cégeket abban, hogy egyre-másra jelentsék be szoftvereiknek 64 bites változatát. A Microsoft az idei év végére ígéri Windows Server 2003 és Windows XP operációs rendszereinek AMD64 architektúrára optimalizált változatát. A jelentős Linux-diztribúciók többsége már jelenleg is kihasználja az AMD64 processzorokban rejlő lehetőségeket.

A szoftvergyártók lelkes támogatása azért sem meglepő, mert idén tavasszal az Intel is bejelentette, hogy hamarosan piacra kerülő Xeon és Pentium 4 processzorai tartalmazni fogják az AMD 64 bites kiegészítéseit. Az első, 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező Intel processzor a 90 nanométeres csíkszélességű, Nocona magra épülő Xeon lapka lesz, amelyet kétprocesszoros rendszerekbe szán az Intel, ezt követi majd a Pentium 4 64 bites változata, végül pedig a négy- vagy többutas szerverekbe szánt Potomac magos Xeon MP.

Az AMD 64 bites processzorai nem csak a szoftvergyártók, hanem a hardvercégek támogatását is élvezik: a kiszolgálókba és munkaállomásokba szánt Opteron lapkákat a négy legnagyobb szervergyártó közül egyedül a Dell nem alkalmazza számítógépeiben. Az Opteronok emellett számos tudományos célú szuperszámítógépben is megtalálhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.