Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 24. 13:30

Megkezdődött a PlayStation 3 processzorának gyártása

Ken Kutaragi
Ken Kutaragi
A Sony megkezdte a Cell kódnevű processzor mintapéldányainak gyártását -- jelentette be Ken Kutaragi, a japán vállalat elnökhelyettese. A lapkákat a Sony Nagaszakiban található, 300 milliméteres wafereket feldolgozó chipgyárában készítették el. Kutaragi a chipre vonatkozó részleteket nem árult el.

A Sony, az IBM és a Toshiba által közösen fejlesztett Cell processzor első, kereskedelmi példányai az IBM East Fishkill-i üzemében készülnek majd, azonban a Sony saját gyárában is készít majd Cell lapkákat. Az IBM bejelentése szerint az East Fishkill-i gyárban 2005 elején indulhat be a Cell gyártása. A Sony cég egy korábbi megállapodás értelmében az IBM által kifejlesztett, 65 nanométeres csíkszélességű, silicon-on-insulator (SOI) gyártástechnológiát alkalmazza majd a Cell előállításához.

A Cell lapka gyártásához szükséges berendezéseket tavaly tavasz óta tesztelik a Nagaszakiban található gyárban, azonban a teljes felszerelés telepítését csak az idei év végére fejezi be a Sony. A vállalat eleddig több mint 1 milliárd dollárt fektetett be annak érdekében, hogy létrejöjjön a Cell processzorokat és más, 65 nanométeres csíkszélességű alkatrészeket előállító gyártósor.

A Cell lapka működteti majd a Sony következő generációs PlayStation konzolját, amely várhatóan 2006-ban kerül piacra. A nemrégiben zajlott E3 kiállításon a Sony és az IBM bejelentették, hogy Cell processzoron alapuló munkaállomásokat dobnak piacra játékfejlesztők számára. A hardvert az IBM, a szoftvereket és a fejlesztői eszközöket a Sony tervezi. A Cell-alapú munkaállomás valójában nem más, mint egy egyedi fejlesztőeszköz a következő generációs PlayStation konzolhoz.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 22:53

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!