Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 24. 10:03

Az IDC szerint még nem jött el a mobiltelefonos videózás kora

Európában a mobiltelefonos adatforgalmat nem egy, hanem több különféle szolgáltatás lendíti majd fel -- jövendöli az International Data Corp. piackutató vállalat.

Európában a mobiltelefonos adatforgalmat nem egy, hanem több különféle szolgáltatás lendíti majd fel -- jövendöli az International Data Corp. piackutató vállalat.

Az IDC szerint a legnagyobb sikerre a letölthető játékok, csengőhangok, videók és zenék számíthatnak, ezek jelentős adatforgalmat és nyereséget hoznak a szolgáltatóknak. 2008-ra a letölthető játékok, csengőhangok, videók és zenék piaca Nyugat-Európában elérheti a 8 milliárd dollárt.

"Ez nyomatékosítja azt a nézetet, amely szerint a mobiltelefonos iparban nem jön el a 'mindent vivő alkalmazás', amiről sokan már régóta beszélnek" -- mondta Paolo Pescatore, az IDC vezető elemzője. Az IDC úgy véli, Európában a letölthető csengőhangok és játékok piaca már felszálló ágban van, a letölthető zenék és videók népszerűségére azonban még tovább kell várni.

A színes kijelzővel ellátott, GPRS kapcsolatra képes telefonok megjelenése nyomán a legtöbb szolgáltató felvette a kínálatába a játékokat és az IDC szerint hamarosan megjelennek olyan többszereplős mobiltelefonos játékok, amelyek tovább növelik az adatforgalmat és többletbevételhez juttatják a szolgáltatókat. A letölthető videók vagy zenék iránt azonban egyelőre kicsi a kereslet, elsősorban azért, mert ezek letöltése -- egy játékkal vagy csengőhanggal összehasonlítva -- sok időt vesz igénybe.

Az IDC úgy véli, a szolgáltatóknak sokkal erőteljesebben kell reklámozniuk adatszolgáltatásaikat, meg kell találni a megfelelő díjcsomagokat és fizetési konstrukciókat, illetve fel kell venniük kínálatukba azokat a mobiltelefonokat, amelyek képesek valós idejű (straming) videók lejátszására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról