:

Szerző: Miklós Tamás

2004. május 20. 13:25

Alienware számítógépek két videokártyával

A legfejlettebb technológiát felvonultató, csúcsteljesítményű számítógépek gyártójaként ismert Alienware bemutatta ALX rendszerének terveit. Az ALX sorozatba tartozó, elsősorban a csillapíthatatlan teljesítményigényű játékosok számára épített számítógépek egyszerre két, azonos típusú videokártyát is képesek lesznek kezelni.

A legfejlettebb technológiát felvonultató, csúcsteljesítményű számítógépek gyártójaként ismert Alienware bemutatta ALX rendszerének terveit. Az ALX sorozatba tartozó, elsősorban a csillapíthatatlan teljesítményigényű játékosok számára épített számítógépek egyszerre két, azonos típusú videokártyát is képesek lesznek kezelni.

Az Alienware újdonsága némileg hasonlít ahhoz az SLI technikához, amelyet az 1998-ban megjelent 3dfx Voodoo 2 grafikus gyorsító kapcsán már megismertünk, azonban a cég állítása szerint az ő Video Array (videotömb) megoldásuk szabadalmaztatott, önálló fejlesztés, és technológiai színvonalában messze túlmutat a 6 évvel ezelőtti SLI-n.

A két videokártya alkalmazásának alapfeltétele a két grafikus csatlakozó megléte, amelyet az AGP szabvány eddig nem engedett meg. Az idei év azonban épp a kiöregedett AGP leváltásáról szól, s így hamarosan megérkeznek az első PCI Express x16 grafikus csatolót támogató Intel chipkészletek, melyek közül az Intel E7525 "Tumwater" -- eredetileg nagyteljesítményű munkaállomásokhoz szánt -- chipset lesz az ALX rendszerek alapja.

Az Alienware az E7525 köré X2 néven épít speciális, saját tervezésű alaplapot, amelyen két PCI Express x16 foglalat, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlő, Serial-ATA RAID vezérlő, Gigabit Ethernet hálózati vezérlő mellett PCI-X foglalatok is helyet kaptak. A két PCI Express felületű videokártya működésének összehangolásáról egy ún. "merger hub" gondoskodik, melynek működése bizonyos szoftveres összetevőket is igényel, azonban a telepített videokártyák meghajtóprogramjainak módosítására szerencsére nem lesz szükség.

Az SLI eljárással ellentétben -- amelynél az egyik grafikus gyorsító a páros, a másik pedig a páratlan sorszámú képsorokat számolta ki -- a Video Array technológia a a képkockákat függőlegesen két részre osztja. A felosztás kezdetben 50-50 százalékos, azaz a képkockák pontosan felét kell az egyes videokártyáknák feldolgozniuk. Amennyiben azonban a két félkép feldolgozása különböző mértékű feladatot igényel, a Video Array dinamikusan megváltoztathatja a képkockák felosztását, s így a rendszer optimálisan használhatja ki az elméletileg kétszeres 3D gyorsítási potenciált.

Az Alienware mérései szerint az X2 alaplapokkal szerelt rendszerek legalább 50 százalékkal nyújtanak nagyobb grafikus teljesítményt, mint a csak egy videokártyával gazdálkodó társaik, és a dupla videokártyából fakadó előnyök a grafikai feladat komplexitásának növekedésével egyre csak fokozódnak. Az Alienware saját építésű számítógépei sosem a kedvező árfekvésükről voltak híresek, a dupla videokártyás ALX rendszerek esetében azonban a mostani 3000 dolláros végfelhasználói árnál is borsosabbra számíthatunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.