Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Új képességek a Pentium 4-ben

Bodnár Ádám, 2004. május 17. 09:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

hirdetés
Paul Otellini
Paul Otellini
Paul Otellini, az Intel elnöke egy elemzői konferencián számos újdonsággal szolgált a vállalat asztali processzoraival kapcsolatos, közeljövőre vonatkozó terveiről. Otellini elmondása szerint hamarosan érkeznek a 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárral szerelt Pentium 4 processzorok, amelyek új biztonsági és energiatakarékos funkciókkal rendelkeznek majd.

A 90 nanométeres csíkszélességű, Prescott magra épülő lapkák újdonsága a XD nevű technológia, amely a puffertúlcsordulásos támadások ellen véd. Számos olyan rosszindulatú szoftver létezik, amely puffertúlcsordulást idéz elő és így juttat végrehajtani kívánt kódot a számítógép memóriájába. Az XD bekapcsolása esetén a rosszindulatú kód megtalálható lesz a számítógép memóriájában, de nem hajtódik végre, a rendszer kikapcsolása után pedig egyszerűen eltűnik. Az AMD legújabb processzoraiban NX (no execution) néven már alkalmazza ezt a megoldást, amelynek használatához Windows XP Service Pack 2 szükséges.

Az új Pentium 4 processzorokban újdonság lesz még az egyelőre AAC néven emlegetett megoldás, amely a terheléstől függően változtatja a chip órajelét, ezzel energiát takarítva meg. Az AAC egyúttal a processzor hőtermelését is csökkenti, így a ventilátorok is csendesebben dolgozhatnak. Az AMD Cool'n'Quiet néven már bevezetett egy hasonló technológiát.

Otellini elmondása szerint az XD-vel és AAC-vel rendelkező processzorok a negyedik negyedév során kerülnek a piacra. Az első, ilyen chip a 3,73 GHz-es Pentium 4 chip lehet, amely már 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkezik és 1066 MHz-es front side buszt használ. Az Intel elnöke közölte, hogy amint a Micorosoft kiadja a "Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems" operációs rendszerét, az Intel mind a Pentium 4, mind a Celeron processzoraiban aktiválja a 64 bites kiterjesztéseket.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!