Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 17. 09:15

Az Oracle csökkentette a PeopleSoft részvényeire tett felvásárlási ajánlatát

Jeff Henley
Jeff Henley
Az Oracle pénteken bejelentette, hogy csökkentette a PeopleSoft részvényeire tett felvásárlási ajánlatát. A vállalat úgy véli, hogy a 21 dolláros részvényenkénti ár a piaci viszonyok alakulását tükrözi. Korábban az Oracle 26 dollárt kínált a PeopleSoft részvényeiért. A 21 dolláros ajánlat jelentősen felülmúlja a PeopleSoft-papírok piaci értékét: az üzleti szoftvereket gyártó vállalat részvényei 17,30 dolláron zárták a pénteki tőzsdei kereskedést.

Az Oracle korábban már háromszor emelte meg a PeopleSoft részvényeire tett ellenséges felvásárlási ajánlatát. A vállalat tavaly júniusban részvényeként 16 dollárért kívánta megvenni a PeopleSoftot, nem sokkal később pedig 19,50 dollárra emelte a tétet. Idén februárban az Oracle közölte, hogy a 26 dolláros részvényenkénti ár az utolsó ajánlata. A PeopleSoft eddig az összes ajánlatot elutasította.

"Az ajánlatunk megváltoztatása a piaci körülmények és a PeopleSoft piaci értékének változásának következménye" -- mondta az Oracle igazgatótanácsának elnöke, Jeff Henley. Henley hozzátette, hogy az Oracle által ajánlott ár és a piaci ár közötti különbség továbbra is magasabb, mint amikor tavaly júniusban az Oracle bejelentette első vételi ajánlatát. "Szerintem ez az ajánlat mind a részvényesek, mind a vállalatok számára kedvező."

A 21 dollárra módosított felvásárlási ár kapcsán a PeopleSoft bejelentette, hogy igazgatótanácsa a kötelezettségeinek megfelelően meg fogja vizsgálni a vételi ajánlatot és javaslatot tesz a részvényeseknek arra nézve, hogy elfogadják vagy elutasítsák az Oracle által felkínált összeget. A vállalat közleményében hangsúlyozta, hogy az igazgatótanács eddig az összes ajánlatot elutasította. Szakértők szerint egészen biztos, hogy a PeopleSoft a 21 dolláros árat is elutasítja.

"Az Oracle bejelentésének időzítése egybeesik a felsővezetők számára rendezett konferenciánkkal" -- áll a PeopleSoft közleményében. "Ez ismét azon nézetünket támasztja alá, hogy az Oracle célja a PeopleSoft üzletének rontása." Amint az ismert, az Oracle ellenséges felvásárlási ajánlatát az amerikai hatóságok nem hagyták jóvá, a vállalat bíróságon támadja meg a döntést. Az európai hatóságok egyelőre nem foglaltak állást az akvizícióval kapcsolatban. A PeopleSoft közleménye szerint az Oracle ajánlata versenyellenes, a hatóságok nem fognak hozzájárulni a kivitelezéséhez, ezért az akvizíció semmi áron sem mehet végbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról