Szerző: Bizó Dániel

2004. május 14. 13:38

Több mint duplájára emelkedett a Synergon profitja

A hazai és regionális informatikai ipar egyik meghatározó, hazai tulajdonú megoldásszállítójának, a Synergon csoportnak első negyedéves 5,03 milliárd forintos árbevétele gyakorlatilag megegyezik az előző év hasonló időszakának teljesítményével, miközben üzemi eredményét 39 százalékkal 59 millió, adózási utáni eredményét pedig 113 százalékkal 79 millió forintra sikerült növelnie. A növekedés mértéke elsősorban az alacsony bázisnak köszönhető.

A hazai és regionális informatikai ipar egyik meghatározó, hazai tulajdonú megoldásszállítójának, a Synergon csoportnak első negyedéves 5,03 milliárd forintos árbevétele gyakorlatilag megegyezik az előző év hasonló időszakának teljesítményével, miközben üzemi eredményét 39 százalékkal 59 millió, adózási utáni eredményét pedig 113 százalékkal 79 millió forintra sikerült növelnie. A növekedés mértéke elsősorban az alacsony bázisnak köszönhető.

A negyedév során a csoport újabb horizontális akvizícióval erősített, mely során a kétharmadban tulajdonolt cseh Infinity felvásárolta a szintén cseh BrnoData-IS-t. A tevékenységét InfinityData néven folytató leány Microsoft Business Solutions értékesítésével és implementálásával foglalkozik.

A Synergon csoport értékesítésének szektorális bontásában a telekommunikációs szektor 12 százalékkal, a pénzügyi szektor 14 százalékkal, az ipar, közmű és közlekedés szektor 25 százalékkal, és az állami szektor 24 százalékkal képviseltették magukat az időszak során. Az egyéb, szektorba nem sorolt értékesítés 25 százalékot tett ki. A bázis időszakhoz viszonyítva az ipar, közmű és közlekedés, valamint a pénzügyi szektor részesedése nőtt, ellentétben a telekommunikációs és az állami szektor beruházásainak csökkenésével. 2004 első három hónapjában az értékesítés szolgáltatástartalma 38 százalékra növekedett a 2003-as év hasonló időszakában elért 24 százalékhoz képest.

Az értékesítéseket a cégcsoport anyavállalata, a Synergon Informatikai Rt. dominálja. Súlya az előző év első negyedévéhez képest 7 százalékponttal 81 százalékra növekedett. 4,07 milliárd forint bevétel mellett, mely 11 százalékkal haladja meg az előző év adatát, 71,26 milliós üzemi eredményt ért el. A bővülés húzóereje a szolgáltatások, mely 79 százalékos növekedésével immár harmadát teszi ki a Synergon bevételének.

A divíziók szempontjából a hálózati kommunikációs részleg generálta a vállalat forgalmának kétharmadát. A kormányzati szektorban az EU-csatlakozással kapcsolatos infrastrukturális projektek indultak, a telekomok részéről a szélessávú internet terjedése következtében a hálózati eszközök iránt erősödik a kereslet, míg az üzleti életben az egyre keresettebb vezeték nélküli és IP-telefon megoldások új húzóerőt képviselnek.

A szoftverdivízió a piac élénküléséről számolt be, a hardverrészleg pedig jellemzően a meglévő ügyfélkör gépparkjának karbantartásából és a növekvő tanácsadásból realizál bevételeket, új beruházások iránti igény visszaesőben van. A tavalyi év folyamán felvásárolt Atos Origin tevékenységének integrálása lezárulni látszik. A Synergon Atos Originhez került a teljes magyarországi outsourcing és üzemeltetési tevékenység.

A hálózatépítési anyagok és eszközök értékesítésével foglalkozó Fibex 2004 év első negyedévében 85%-kal növelte árbevételét, illetve üzemi szinten is nyereséget ért el a tavalyi hasonló időszakban jelentkező veszteséggel szemben. A kétharmadban tulajdonolt cseh Infinity, mely HP és Microsoft termékeket és azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat értékesít, szolgáltatási tevékenységből származó árbevételét 39%-kal növelte, mely eredményeként növekvő, 60%-os szolgáltatásarányt ért el néhány nagyobb ügyfelével kötött szerződés következtében. A főként Windows alapú infrastrukturális projektekhez kapcsolódó támogatással foglalkozó, szintén kétharmadban birtokolt horvát Span 2004 első negyedévében 68%-kal növelte árbevételét, melynek szolgáltatásaránya 28% lett.

A Synergon csoport 2004-re vonatkozóan stabil árbevételt és eredménymutatókat vár, minimális piaci fellendülésre számít. Az erős verseny következtében árpréshatásra lehet számítani. Az EU-csatlakozás piaci következményei továbbra is kiszámíthatatlanok, egy-egy projekttől eltekintve a csoportra vonatkozó eredményhatásai igazán csak 2005-től jelentkezhetnek. Az IT piacon továbbra is jellemző a konszolidáció, így a csoport továbbra is kutatja az akvizíciós célcégeket, növelve befolyását a régióban. A csoport hatékony működésének javítása érdekében fokozza a tagvállalati integrációt, megpróbálva kihasználni az EU-csatlakozás nyújtotta lehetőségeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról