Szerző: Bizó Dániel

2004. május 13. 13:58

Hamarosan várható a Cisco következő generációs routerének bejelentése

Míg a világ vezető hálózati berendezéseket gyártó vállalata, a Cisco Systems mélyen hallgat a következő generációs, csúcsteljesítményű routerének technikai részleteiről vagy kereskedelmi bevezetésének időpontjáról, addig az ügyfelek és elemzők várakozásai szerint hamarosan, egy május végi vállalati rendezvény kerül sor a bejelentésre.

A telekommunikációs vállalatok részére fejlesztett, várhatóan 500 ezer és 1 millió dollár közötti árcédulát kapó routertől sokan a Cisco technológiai vezető szerepének visszanyerését várják a felsőkategóriás szegmensben. Jelenleg ez a piac leggyorsabban bővülő része, mely becslések szerint 734 millió dollárt tett ki a tavalyi év során és 31 százalékos növekedést fog felmutatni idén, köszönhetően a telekomok részéről támadó erőteljes keresletnek.

A napjainkban elterjedő szélessávú internet-hozzáférések egyre nagyobb adatforgalmi igényt támasztanak az infrastruktúrát üzemeltető távközlési és internetszolgáltatókra. A routerek, magyarul útválasztók olyan hardver és/vagy szoftver eszközök, melyek a hálózati csomópontoknál beérkező adatcsomagok továbbításának irányáról döntenek.

Az új útválasztó több amerikai telekomnál is tesztüzemben van már. Sokak szerint a mára elavultnak számító operációs rendszert, az IOS-t teljesen újraírták. Egy magát megnevezni nem kívánó mérnök szerint a Cisco új berendezése semmi újat nem tud felmutatni és a vállalat nem a kellő irányba változik. Egy másik, szintén anonimitást kérő vélemény alapján viszont az új router mindenképpen előrelépés.

A Juniper Networks erőteljes jelenlétével tavaly 5 százalékpontnyi piacot vett el a Ciscótól, 31 százalékra növelve ezzel részesedését, miközben utóbbié 62 százalékra csökkent. A Juniper elnök-vezérigazgatója egyáltalán nem tart az új csúcseszköztől. Mint mondta, semmi meglepő nincs egy új termék piacra dobásában, a lépés várható volt és nem fog változtatni semmin.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról