Szerző: Bizó Dániel

2004. május 13. 13:58

Hamarosan várható a Cisco következő generációs routerének bejelentése

Míg a világ vezető hálózati berendezéseket gyártó vállalata, a Cisco Systems mélyen hallgat a következő generációs, csúcsteljesítményű routerének technikai részleteiről vagy kereskedelmi bevezetésének időpontjáról, addig az ügyfelek és elemzők várakozásai szerint hamarosan, egy május végi vállalati rendezvény kerül sor a bejelentésre.

A telekommunikációs vállalatok részére fejlesztett, várhatóan 500 ezer és 1 millió dollár közötti árcédulát kapó routertől sokan a Cisco technológiai vezető szerepének visszanyerését várják a felsőkategóriás szegmensben. Jelenleg ez a piac leggyorsabban bővülő része, mely becslések szerint 734 millió dollárt tett ki a tavalyi év során és 31 százalékos növekedést fog felmutatni idén, köszönhetően a telekomok részéről támadó erőteljes keresletnek.

A napjainkban elterjedő szélessávú internet-hozzáférések egyre nagyobb adatforgalmi igényt támasztanak az infrastruktúrát üzemeltető távközlési és internetszolgáltatókra. A routerek, magyarul útválasztók olyan hardver és/vagy szoftver eszközök, melyek a hálózati csomópontoknál beérkező adatcsomagok továbbításának irányáról döntenek.

Az új útválasztó több amerikai telekomnál is tesztüzemben van már. Sokak szerint a mára elavultnak számító operációs rendszert, az IOS-t teljesen újraírták. Egy magát megnevezni nem kívánó mérnök szerint a Cisco új berendezése semmi újat nem tud felmutatni és a vállalat nem a kellő irányba változik. Egy másik, szintén anonimitást kérő vélemény alapján viszont az új router mindenképpen előrelépés.

A Juniper Networks erőteljes jelenlétével tavaly 5 százalékpontnyi piacot vett el a Ciscótól, 31 százalékra növelve ezzel részesedését, miközben utóbbié 62 százalékra csökkent. A Juniper elnök-vezérigazgatója egyáltalán nem tart az új csúcseszköztől. Mint mondta, semmi meglepő nincs egy új termék piacra dobásában, a lépés várható volt és nem fog változtatni semmin.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 21:34

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!