:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. május 12. 15:00

IHM: vége az adatforgalmi korlátos internetszolgáltatásnak?

Az informatikai és Hírközlési minisztérium HHÁT-2-es jelű pályázatán támogatást nyert internetszolgáltatóknál elképzelhető, hogy elbúcsúzhatnak az adatforgalmi korlátozás fogalmától -- legalábbis a pályázaton nyert összegből finanszírozott bekötések kapcsán, mivel a kiírásban időben és adatforgalomban korlátlan internet-hozzáférés biztosítását írták elő.

[HWSW] Az informatikai és Hírközlési minisztérium HHÁT-2-es jelű pályázatán támogatást nyert internetszolgáltatóknál elképzelhető, hogy elbúcsúzhatnak az adatforgalmi korlátozás fogalmától -- legalábbis a pályázaton nyert összegből finanszírozott bekötések kapcsán, mivel a kiírásban időben és adatforgalomban korlátlan internet-hozzáférés biztosítását írták elő.

A HHÁT-2-es pályázat kifejezetten az ország üzletileg kevésbé vonzó településein való szélessávú internetszolgáltatások fejlesztését támogatja. A pályázat már lezárult, sőt, eredményt is hirdettek, melyből kiderül, hogy 35 internetszolgáltató nyert 5 és 117 millió forint közti összegeket. A nyertes szolgáltatók weboldalait megtekintve azonban kiderül: néhol a kínált csomagok nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, azaz vagy adatforgalmi korlátozás, vagy nem szélessávú hozzáférés is szerepel a csomagok közt.

A nyertes pályázók között szerepel -- mások mellett -- a Datatrans, a TvNetWork, a UPC és a Monortel is, melyek mindegyikének díjcsomagjai tartalmaznak valamilyen formában adatforgalmi korlátozást. Az IHM sajtóirodája a hírközlési helyettes államtitkárság válaszát tolmácsolva kérdésünkre megerősítette, hogy a UPC és a Monortel is elfogadta a pályázat feltételeit, így a kiírásban szereplő időben és forgalomban korlátlan kapcsolat kitételt is.

A fejlesztések támogatása utófinanszírozással történik, ám a UPC és a Monortel még nem nyújtotta be a számlákat, azonban az államtitkárság úgy nyilatkozott, hogy ha bármely nyertes olyan szolgáltatás esetében vezet be ilyen korlátozást, amelyre a pályázat keretében támogatást nyert, az IHM csak akkor fogadja be elszámolását és bizonylatait, ha az adott szolgáltatási területen szerződési feltételeit a pályázati kiírásban foglalt feltételekkel összhangba hozza.

A TvNetWork kábeltévés internet-hozzáférést biztosító (ennek fejlesztésére kérték az állami támogatást) csomagjai szerint, egy bizonyos adatmennyiség elérése után már fizetni kell a letöltött bitekért, illetve egy csomagjukban a 15 GB elérését követően egy 64 kbps szélességű vonalra terelik az előfizetőket. Kabay Tamás, a TvNetWork általános vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére maga is elismerte, hogy a 64 kbps nem minősíthető szélessávú kapcsolatnak, de mint mondta: a többi csomagban az adatforgalmat nem korlátozzák, csupán a többlet letöltés után számítanak fel díjat. Kabay érdeklődésünkre elmondta: nem szívesen vezetnének be külön díjcsomagot a pályázati pénzből bekötött előfizetőknek, inkább a jelenlegi csomagokat próbálják majd harmonizálni a pályázati kiírással -- ennek mikéntjét azonban nem tudta megmondani, mivel a döntés előtt ezt a cégen belül is egyeztetni kell.

Korlátlanul korlátozva
Fórumok és levelezőlisták tanúsága szerint a felhasználók többsége nem emel kifogást az adatforgalmi korlátozás ellen, ha az elviselhető mértékű, ám heves tiltakozás kezdődik, ha egy addig szabad szolgáltatást utólag korlátoznak. Úgy tűnik nem csak a felhasználók igazságérzetét bántja a szerződési feltéttelek egyoldalú módosítgatása: míg korábban a Vodafone forgalmi korlátozása miatt perre lépő Netérnek adott igazat a bíróság abban, hogy a szerződési feltételek tavaly februári módosítása tisztességtelen volt, nemrég egy magánelőfizető panaszának adott igazat a Fővárosi Bíróság, mely ítéletében nem zárta ki, hogy a UPC adatforgalmi korlátozásának bevezetése kapcsán a vállalat megtévesztette fogyasztóit. Egyelőre egyik ítélet sem jogerős.
Klasszikus korlátozó a UPC, mely az IHM jóvoltából 70 millió forintot fordíthat fejlesztésekre: a szolgáltató sajtószóvivőjétől megtudtuk: az összegből Eger környékén kívánnak kábeles internet-hozzáférést biztosítani több kistelepülésen is, illetve nyert még a pályázaton az azonos cégcsoporthoz tartozó Monortel is, mely a 29-es körzetben ADSL-fejlesztéseket hajtott végre. A UPC chello csomagjában 15 GB elérése után kerülnek az előfizetők egy 64k-s vonalra, a Monortel ADSL csomagjainál pedig 30, 60, 90 GB-os korlátozás van, melyet -- Szűcs László a UPC sajtószóvivője szerint -- jelenleg nem alkalmaznak, csak az általános szerződési feltételekben (ászf) szerepel.

Szűcs szerint mind a telefonos, mind a kábeles szolgáltatásuk megfelel a pályázati kiírásban foglaltaknak. A fejlesztések lezárultával mind a UPC, mind a Monortel megvizsgálja majd, hogy szükséges-e valamilyen lépést tenni, és ennek érdekében egyeztetni fognak a minisztériummal. Szűcs szerint nem adatforgalmi korlátozásról van szó, hanem egy szűkebb áteresztőképességű vonalra való átterhelésről -- igaz, azt a szóvivő is elismerte, hogy a 64 kbps már nem szélessáv. Egyébként mindkét szolgáltató ászf-jében szó szerint az "adatforgalmi korlát" illetve forgalmi korlát" kifejezés olvasható.

Mint kiderült: korántsem szükségszerű az internet-hozzáférés korlátozása: a szintén a pályázat nyertesei közt szereplő Borsodweb, mely 13,3 millió forintból kíván borsodi kistelepüléseken szélessávú internet-hozzáféréshez szükséges fejlesztéseket végezni, a mikrós alapú, ám aszinkron kapcsolata egyik díjcsomagjában sem szerepeltet forgalmi korlátozást. Mint Turóczky Henriett, a szolgáltató marketing-asszisztense lapunknak elmondta: forgalmi korlátozás eddig sem volt és ezután sem lesz a hozzáféréseken.

Azt sem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy az adatforgalmi korlátozást csak ott nem szabad alkalmazni majd, ahol állami pénzből fejlesztették a hálózatot. Ha az IHM számon kéri a díjcsomagok korlátlanságát, azt bizonyára csak ott, és azoknál a szolgáltatóknál teszi meg, ahol a fejlesztésekhez maga is hozzájárult.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.