Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 10. 09:09

Elfogták a Sasser és Phatbot vírusok íróit

[Szezám] Pénteken Németországban az észak-németországi Waffensen városkában letartóztatták a Sasser vírusok íróját, egy 18 éves férfit. A fiatalember, aki számítástechnikát tanul, bevallotta tettét.

[Szezám] Pénteken Németországban az észak-németországi Waffensen városkában letartóztatták a Sasser vírusok íróját, egy 18 éves férfit. A fiatalember, aki számítástechnikát tanul, bevallotta tettét.

A McAfee AVERT víruskutató központja még várja a megerősítést azzal kapcsolatban, hogy milyen vírusokat írt a most letartóztatott fiatalember. Jelenleg úgy látszik, hogy ő írta az összes Sasser változatot, és talán a Netsky vírusokat is. A német szövetségi bűnügyi nyomozóhivatal ezzel együtt bejelentette, hogy letartóztatta Lörrach városban a Phatbot víruscsalád szerzőjét is, így két, komoly problémákat okozó vírus szerzőjét sikerült kézrekeríteni a hétvégén.

A két fiatalember az eddigi információk szerint közvetlenül nem ismerte egymást, de a Phatbot szerzője kihasználta a Sasser férget saját programjának gyorsabb terjesztése érdekében. Németországban akár 5 év börtönt is kiszabhatnak efféle számítógépes bűncselekményekért.

A W32/Sasser.worm eddig megjelent négy változata a Microsoft MS04-011 kódjelű sérülékenységét használja ki, teljesen automatikusan terjed és az internethez csatlakoztatott számítógépek véletlenszerűen generált IP című, frissítetlen Windows 2000 és XP rendszereit próbálja megfertőzni.

Mivel a Sasser variánsok automatikusan, e-mail forgalom nélkül terjednek, gyorsan utolérték a legendás Blaster fertőzési gyorsaságát, sőt jócskán le is hagyták azt. A világszerte fertőzött gépek számát legalább háromszázezerre becslik, de ez a szám elérheti akár az egymillió fertőzött gépet is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.