Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Elfogták a Sasser és Phatbot vírusok íróit

Bodnár Ádám, 2004. május 10. 09:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Szezám] Pénteken Németországban az észak-németországi Waffensen városkában letartóztatták a Sasser vírusok íróját, egy 18 éves férfit. A fiatalember, aki számítástechnikát tanul, bevallotta tettét.

[Szezám] Pénteken Németországban az észak-németországi Waffensen városkában letartóztatták a Sasser vírusok íróját, egy 18 éves férfit. A fiatalember, aki számítástechnikát tanul, bevallotta tettét.

A McAfee AVERT víruskutató központja még várja a megerősítést azzal kapcsolatban, hogy milyen vírusokat írt a most letartóztatott fiatalember. Jelenleg úgy látszik, hogy ő írta az összes Sasser változatot, és talán a Netsky vírusokat is. A német szövetségi bűnügyi nyomozóhivatal ezzel együtt bejelentette, hogy letartóztatta Lörrach városban a Phatbot víruscsalád szerzőjét is, így két, komoly problémákat okozó vírus szerzőjét sikerült kézrekeríteni a hétvégén.

A két fiatalember az eddigi információk szerint közvetlenül nem ismerte egymást, de a Phatbot szerzője kihasználta a Sasser férget saját programjának gyorsabb terjesztése érdekében. Németországban akár 5 év börtönt is kiszabhatnak efféle számítógépes bűncselekményekért.

A W32/Sasser.worm eddig megjelent négy változata a Microsoft MS04-011 kódjelű sérülékenységét használja ki, teljesen automatikusan terjed és az internethez csatlakoztatott számítógépek véletlenszerűen generált IP című, frissítetlen Windows 2000 és XP rendszereit próbálja megfertőzni.

Mivel a Sasser variánsok automatikusan, e-mail forgalom nélkül terjednek, gyorsan utolérték a legendás Blaster fertőzési gyorsaságát, sőt jócskán le is hagyták azt. A világszerte fertőzött gépek számát legalább háromszázezerre becslik, de ez a szám elérheti akár az egymillió fertőzött gépet is.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!