Szerző: Vörös Péter

2004. május 10. 09:41

Rekordforgalmat ért el áprilisban a TSMC

A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) pénteken erős áprilisi forgalomról számolt be. A piacvezető TSMC rekorderedményt ért el a fogyasztói elektronikai eszközök iránti rendkívüli keresletnek köszönhetően.

A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) pénteken erős áprilisi forgalomról számolt be. A piacvezető TSMC rekorderedményt ért el a fogyasztói elektronikai eszközök iránti rendkívüli keresletnek köszönhetően.

A kamerával felszerelt mobiltelefonokban, a játékkonzolokban, a digitális kamerákban és más eszközökben használt félvezetők megrendeléseinek özöne oda vezetett, hogy a TSMC április forgalma meghaladta a 2000-ben elért korábbi csúcsot. Az elemzők szerint mindkét vállalat gyárai rendkívül feszített kapacitással működnek.

"A TSMC tovább bővíti gyártókapacitásait az ügyfelek igényeinek kielégítéséhez" -- mondta Lora Ho, a cég pénzügyi igazgatója. "A rendkívüli eredményt annak ellenére érte el a cég, hogy egy jelentősebb áramkimaradás miatt több mint fél napot állt a termelés."

"Az eredmények jó második negyedévet sejtetnek. Van esély arra, hogy a TSMC megemeli második negyedéves előrejelzéseit, míg a UMC a várakozásoknak megfelelően teljesíthet" -- mondta Joyce Hsu, a SinoPac Securities elemzője.

A TSMC bejelentette, hogy az áprilisi forgalom 620 millió dolláros csúcsot ért el, ez 35 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakához képest. A cég 2004. márciusi forgalma 600,16 millió dollár volt.

A nagy rivális UMC bejelentette, hogy az április forgalom a tavalyihoz képest 26 százalékkal 276,79 millió dollárra emelkedett. A vállalat idei márciusi forgalma 270,48 millió dollár volt.

Korábban mindkét cég bejelentette, hogy a második negyedéves forgalom mintegy 10 százalékkal meg fogja haladni az első negyedéves szintet, az átlagos értékesítési árak százalékos növekedése pedig várhatóan egyszámjegyű lesz.

A UMC és leányvállalatai közel háromszorosára növelték a 2004-es tőkeberuházásokat, a tavalyi 739 millió dollárról 2,18 milliárd dollárra emelkedtek a cég tőkebefektetései, figyelmen kívül hagyva a Silicon Integrated Systemstől megvett üzemet.

A TSMC gyárai teljes kapacitással működnek annak ellenére, hogy a vállalat a tavalyi 1,2 milliárd dollárról 2 milliárd dollárra emelte 2004-es tőkebefektetési kiadásait. A cég közölte, hogy fontolóra veszik a tőkeberuházások emelését, de konkrétumot nem árultak el az új tőkeberuházási előrejelzésről.

2004. első négy hónapjában a TSMC forgalma 2,35 milliárd dollár volt, ez 43,1 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A UMC első négy havi forgalma megközelítette 1,04 milliárd dollárt, szemben a tavalyi 757,94 millió dollárral.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 25. 21:22

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!