:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 5. 13:25

GeForce 6800 Ultra chipre épül a világ leggyosabb videokártyája

Az ATI Radeon X800 tegnapi premierjére egy gyárilag túlhajtott GeForce 6800 grafikus chipre épülő videokártyával válaszolt a Gainward. Az extrém sebességű kártyáiról ismert tajvani gyártó CoolFX PowerPack! Ultra/2600 Golden Sample kártyáját vízhűtéssel látta el. A nem mindennapi kártya ára sem mindennapi: 899 eurót kér érte a cég.

Az ATI Radeon X800 tegnapi premierjére egy gyárilag túlhajtott GeForce 6800 grafikus chipre épülő videokártyával válaszolt a Gainward. Az extrém sebességű kártyáiról ismert tajvani gyártó "CoolFX PowerPack! Ultra/2600 Golden Sample" kártyáját vízhűtéssel látta el. A nem mindennapi kártya ára sem mindennapi: 899 eurót kér érte a cég.

Amint az ismert, az NVIDIA GeForce 6800 Ultra chipek órajele gyári specifikáció szerint 400 MHz, a GDDR3 memóriák pedig 1100 MHz-en üzemelnek. A Gainward tegnap bejelentett kártyáján 450 MHz-es videochip és 1200 MHz-es memóriák kaptak helyet. Az extrém órajeleken működő alkatrészeket víz hűti. A kártyához külön kiegészítő vásárolható, amelynek segítségével a számítógép processzora is bekapcsolható a vízhűtés keringésébe.

A pletykák szerint az NVIDIA hamarosan hivatalosan is bejelenti 450 MHz-es GeForce 6850 Ultra chipjeit, amelyeket csak rendkívül kis példányszámban hoz forgalomba. Ez annál is inkább így lesz, mert a cég gyártópartnere, az IBM Microelectonics továbbra is csak alacsony kihozatallal tudja gyártani az NV40 processzorokat -- állítják jól értesült források.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.