:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 5. 08:45

Bill Gates a 64 bitre váltás mellett kardoskodik

Bill Gates
Bill Gates
A Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) rendevényen Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke arra buzdította a szoftver- és hardvergyártókat, hogy támogassák a 64 bites rendszereket, hiszen "a 64 bites asztali gépek kora már majdnem itt van".

"Ez egy csodálatos átváltozás lesz" -- mondta Gates, aki beszédében többször is arra buzdította a hardvergyártókat, hogy kezdjék meg termékeikhez a 64 bites meghajtóprogramok fejlesztését. Noha a 64 bites gépek várhatóan csak évek múlva kerülnek az átlagfelhasználók asztalára, a Microsoft számára rendkívül fontos, hogy a hardvergyártók mihamarabb lépjenek, hiszen a 64 bites operációs rendszerek és alkalmazások semmit sem érnek, ha a számítógép alkatrészeihez nincsenek 64 bites driverek. A meghajtók hiánya komoly gátja lehet a 64 bites rendszerek terjedésének.

"Szerintünk 12 hónap múlva már akár a fősodorban lehet" -- mondta a 64 bites asztali gépekre utalva Tom Button, a Microsoft alelnöke. Button felhívta a figyelmet arra, hogy két-három évvel ezelőtt az emberek azt hitték, a 64 bites asztali gépek még legalább 5-10 évnyi távolságban vannak, most azonban úgy tűnik, 2-3 év múlva dominánssá is válhatnak a piacon. Button szerint a 64 bites rendszerek megjelenése jó lehetőség a PC-gyártók számára, hogy felrázzák a piacot és növeljék a keresletet. "Jó lehetőség a cégek számára, hogy vezetővé váljanak" -- mondta egy kerekasztal-beszélgetésen a Microsoft-vezető.

A Microsoft támogatása ellenére a 64 bitre való áttérés időpontja továbbra is vitákat szül. Az AMD már tavaly ősz óta szállítja 64 bites asztali processzorait és nemrég az Intel is bejelentette, hogy a közeljövőben 64 bites asztali processzorokat dob piacra, azonban a világ legnagyobb chipgyártója úgy tervezi, a 64 bites képességeket majd akkor kezdi népszerűsíteni, ha megjelent a Longhorn kódnevű Windows-változat. A Longhorn 2006-ban várható.

A szoftverek széles körű elérhetősége mellett a memóriák árának is nagy szerepe van abban, hogy a felhasználók ki tudják-e használni a 64 bit előnyeit. Amint az ismert, a 64 bites processzorok mindenféle különösebb "trükk" nélkül tudnak 4 Gbyte-nál nagyobb memóriát kezelni, ennyi memória azonban ma még 600-900 dollárba kerül, azaz többe, mint egy átlagos PC.

Bill Gates a WinHEC-en tartott beszédében elmondta, hogy a 64 bites kiterjesztésekkel rendelkező processzorokra írt Windows XP operációs rendszer végleges változatának megjelenése a korábbi tervekkel ellentétben csak az idei év végén várható. A vállalat korábban 2004 első félévére ígérte a "Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems" premierjét. Addig a 64 bites rendszerekkel rendelkező felhasználóknak be kell érniük a Linuxszal: a legtöbb kereskedelmi disztribúció már támogatja a 64 bites x86 chipeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.