Szerző: Bodnár Ádám

2004. május 3. 12:13

Három éve nem látott magasságba emelkedett a DRAM chipek forgalma

Az első negyedévben a globális DRAM-forgalom 5,6 milliárd dollárt tett ki, ami a megelőző negyedévhez képest 6 százalékos növekedést jelent -- derül ki a Gartner Dataquest által közzétett adatokból. Több mint három éves rekordot döntött a DRAM-piac, hiszen utoljára 2000 negyedik negyedévében volt ennél magasabb a forgalom. A korábbi előrejelzésünknek megfelelően a DRAM-ipar magára talált -- mondta Andrew Norwood, a Gartner elemzője.

Az első negyedévben a globális DRAM-forgalom 5,6 milliárd dollárt tett ki, ami a megelőző negyedévhez képest 6 százalékos növekedést jelent -- derül ki a Gartner Dataquest által közzétett adatokból. Több mint három éves rekordot döntött a DRAM-piac, hiszen utoljára 2000 negyedik negyedévében volt ennél magasabb a forgalom. "A korábbi előrejelzésünknek megfelelően a DRAM-ipar magára talált" -- mondta Andrew Norwood, a Gartner elemzője.

Az első negyedévben a gyártók vegyes eredményeker értek el. A Samsung bevétele 4,3 százalékkal növekedett, mivel a vállalat eladásaiból egyre nagyobb arányban részesednek a drágább flash memóriák. A gyártók versenyében második Micron forgalma szinte változatlan volt. A legnagyobb növekedést a Hynix érte el, a cég az első negyedévben 11,4 százalékkal növelte eladásait.

"A Hynix jól tartja a harmadik helyét, mióta a negyedik negyedévben átvette az Infineontól" -- áll a Gartner jelentésében. "A Hynix most kezdi élvezni a javuló kihozatal áldásos hatásait. A cég termelésének jelentős része grafikus memória, valaminy hagyományos SDRAM és az utóbbi időben ezek az alkatrészek jelentősen drágultak."

Vállalat Forgalom (USD, 2004 Q1) Forgalom (USD, 2003 Q4) Változás
Samsung 1,585 milliárd 1,520 milliárd 4,3%
Micron 1,002 milliárd 997 millió 0,5%
Hynix 921 millió 827 millió 11,4%
Infineon 798 millió 728 millió 9,6%
Nanya 248 millió 232 millió 4,7%

A Gartner úgy találta, hogy az Egyesült Államok és az EU által a Hynix memóriachipekre kivetett importvám is kapóra jött a cégnek, hiszen termékeit így kénytelen volt Kínában és Kelet-Európában értékesíteni, ezeken a piacokon pedig az utóbbi időben rendkívül nagy volt a PC-piac növekedése.

Az Infineon szintén erőteljesen növelte bevételét az első negyedévben, azonban nem tudott lépést tartani a Hynix Semiconductorral. A német félvezetőgyártó vállalat 9,6 százalékkal növelte forgalmát. Az ötödik helyezett Nanya 4,7 százalékos növekedést könyvelhetett el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról