:

Szerző: Vörös Péter

2004. május 3. 09:01

A Microsoft és a PalmSource fej-fej mellett versenyeznek a PDA-piacon

A Gartner piackutató cég pénteken közzétett adatai szerint a kéziszámítógépekre írt operációs rendszerek globális piacán a Microsoft már fej-fej mellett halad az évek óta piacvezető PalmSource-szal.

A Gartner piackutató cég pénteken közzétett adatai szerint a kéziszámítógépekre írt operációs rendszerek globális piacán a Microsoft már fej-fej mellett halad az évek óta piacvezető PalmSource-szal.

Az első negyedévben a PalmSource piaci részesedése az egy évvel korábbi szinthez képest 20,7 százalékkal 40,7 százalékra zuhant vissza, míg a Microsoft Windows CE/Pocket PC termékcsalád részesedése 5 százalékkal 40,2 százalékra emelkedett -- 4 évvel ezelőtt még csak 11 százalék volt a redmondi óriás részesedése ezen a piacon.

Az IDC piackutató vállalat múlt héten közzétett felmérése szerint az idei első negyedévben a tenyérgépek eladásai a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva 11,7 százalékkal 2,2 millió darabra csökkent. Az első negyedév hagyományosan gyengének számít ezen a piacon, a rendkívül erős tavalyi negyedik negyedévvel összehasonlítva azonban a forgalom a szokásosnál is nagyobb mértékben, 33,1 százalékkal csökkent.

"A Palm operációs rendszer első negyedéves visszaesése nem meglepő, mivel sok Palm felhasználó elhalasztotta PDA-vásárlását addig, amíg ki nem derülnek a részletek a PalmSource új operációs rendszeréről, a Cobaltról" -- közölte Todd Kort, a Gartner elemzője. A várakozások szerint a Cobaltot (korábbi nevén Palm OS 6-ot) a kéziszámítógépeken kívül széles körben használják majd mobiltelefonokban és más vezeték nélküli eszközökben.

Az első negyedéves eredményekre hatással voltak a PalmOne új Zire eszközeivel kapcsolatos várakozások is: sok leendő vevő megvárta a múlt héten bemutatott modelleket, közölte Kort. A szakértő szerint kulcsfontosságú az is, hogy a vállalati PDA-piac egyre erősödik, míg a fogyasztói PDA-piac fokozatosan gyengül. A vállalati piacon a Microsoft szoftverre épülő termékek a népszerűbbek.

A Gartner szerint az első negyedévben a PDA-gyártók mintegy 1,0 millió PalmSource/Palm kéziszámítógépet adtak el, míg a Windows CE/Pocket PC eszközök eladásai elérték a 990 ezret. Kort úgy véli, hogy a Microsoft helyzetét erősíti az is, hogy a Pocket PC-ben immár megtalálható az Outlook is, ezenkívül a vállalati alkalmazásfejlesztők között is egyre népszerűbb a Windows CE-alapú operációs rendszer.

A negyedév másik fontos híre a Research In Motion (RIM) részesedésének 352,5 százalékos növekedése: az elsősorban vállalati kommunikációt segítő, zsebben hordható BlackBerryről ismert cég tavaly első negyedéves részesedése 3,1 százalék, az idei viszont 14,8 százalék volt. A Waterloo (Ontario, Kanada) központú RIM eleinte főként e-mail eszközként pozícionálta a BlackBerryt, ma azonban a készülék már mobiltelefonon szolgáltatásokat is nyújt.

"Az utóbbi három negyedévben hihetetlen mértékben nőtt a RIM BlackBerry eszközök felhasználása. Tekintettel a mobil vállalati felhasználók által küldött illetve kapott e-mail üzenetek számára, egyértelműen szükség lehet egy olyan eszközre, amellyel egyszerűen el lehet intézni az e-mail teendőket" -- mondta Kort. A BlackBerry-eladások a 2003-as 80 ezerről 365 ezerre nőttek 2004 első negyedévében.

Az elemző szerint a BlackBerryhez hasonló vezeték nélküli e-mail eszközök a második félévben jelentős részben fognak hozzájárulni a PDA-piac növekedéséhez. A Nokia, a Motorola és több mobiltelefon-gyártó, valamint a PalmSource már licencelte is a RIM e-mail szoftverét mobiltelefonjaikhoz. A PalmOne együttműködik a RIM riválisával, a Good Technology-val a népszerű Treo 600 okostelefon e-mail funkcióival kapcsolatban.

A Gartner és az IDC adatai egyértelműen megerősítik, hogy az első negyedévben a legjobban Nyugat-Európa szerepelt a globális PDA-piacot tekintve, itt az eladások volumene 24 százalékkal emelkedett, míg az USA-ban 13 százalékos volt a visszaesés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.