Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 27. 09:27

A HP szállítja első blade PC-jét

A Hewlett-Packard hétfőn jelentette be, hogy megkezdte Blade PC bc1000 számítógépeinek szállítását. A konfigurációk a Consolidated Client Infrastructure csomag részei, a HP állítása szerint bevezetésükkel jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs és támogatási költségek, valamint növekszik a termelékenység és a biztonság.

A Hewlett-Packard hétfőn jelentette be, hogy megkezdte Blade PC bc1000 számítógépeinek szállítását. A konfigurációk a "Consolidated Client Infrastructure" csomag részei, a HP állítása szerint bevezetésükkel jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs és támogatási költségek, valamint növekszik a termelékenység és a biztonság.

A blade PC-k segítségével jelentős költségmegtakarítás érhető el. A vállalat dolgozóinak asztalán PC helyett csupán egy vékony kliens található, amely az adatközpontban található blade PC-hez csatlakozik. A blade PC-k központi elhelyezése révén könnyebbé válik azok felügyelete, javítása, ráadásul a számítógépek akár közös tárolóeszközt is használhatnak, ami tovább csökkenti a költségeket és növeli a biztonságot.

A központi elhelyezés révén a szoftverek és hardverek telepítése, cseréje egyszerűbbé válik, egy új rendszer telepítése pedig csupán perceket vesz igénybe. A produktivitást növeli, hogy az egyik blade PC hibája esetén egy másik számítógép azonnal átveheti a feladatokat, így a felhasználóknak nem kell a szervizes munkatársakra várni, azonnal folytathatják a munkát. A HP állítása szerint a "Consolidated Client Infrastructure" bevezetése évente és alkalmazottanként 1200 dollárral csökkenti a támogatási kiadásokat.

A rendszer előnye a szerver-vékony kliens architektúrákkal szemben, hogy minden felhasználónak dedikált hardver áll a rendelkezésére, vagyis a blade PC összes erőforrásával gazdálkodhatnak, nem kell másokkal osztozniuk. A HP első blade PC-je, a tegnap bejelentett bc1000 a Transmeta alacsony fogyasztású Efficeon TM8000 processzorára épül és 512 Mbyte memóriát, valamint egy 40 Gbyte kapacitású merevlemezt tartalmaz.

A bc1000 ára 800 dollár, azonban egy alkalmazott átállítása blade PC használatára ennek közel kétszeresébe kerül, hiszen a használatához hardverek mellett hálózati eszközökre, tárolóeszközökre, telepítésre és oktatásra is szükség van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról