Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. április 22. 17:43

Várólistán az ékezetes domainek

Kikerültek az első ékezetes domainnevek az Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) nyilvános várólistájára. A szabályozás értelmében hétfő óta bárki bejegyezheti azt az ékezetes domaint, melynek ékezet nélküli megfelelője már a birtokában van.

[HWSW] Kikerültek az első ékezetes domainnevek az Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) nyilvános várólistájára. A szabályozás értelmében hétfő óta bárki bejegyezheti azt az ékezetes domaint, melynek ékezet nélküli megfelelője már a birtokában van.

Minden eddiginél hosszabb, közel 3000 tartománynevet tartalmaz az a weboldal, melyen az ISZT meghirdette a bejegyzés alatt álló domaineket. Az ékezetes domainnevek felbukkanása előtt kéthetente átlagosan 500 név szerepelt a várakozólistán. A weboldalon két hétig szerepelnek a tartománynevek, ha ez idő alatt senki nem emel kifogást a regisztráció ellen, a domaint bejegyzik.

Bár internetes fórumokon sokan ellenezték az ékezetes címek bevezetését, a lista alapján úgy tűnik mégsem teljesen érdektelenek sem a cégek, sem a közigazgatás, sem pedig a magánszemélyek. A domainregisztrálók között találni például a Miniszterelnöki Hivatalt, az Axel Springer lapkiadót (mely valamennyi kiadványának ékezetes nevét bejegyeztette), de meglepő gyakorisággal ismétlődnek ugyanazoknak a magánszemélyeknek a nevei is.

A már működő domainnevek közül olyan ismert vállalat- és márkanevek köszönnek vissza, mint például a Malév, a Matáv, vagy az origó -- ez utóbbi címet azonban nem az ismert internetportál jegyeztette be.

A regisztráció következő -- utolsó -- szakasza május 10-én kezdődik, mikor bárki, bármilyen még be nem jegyzett, a regisztrációs szabályoknak megfelelő címet kérhet. A kéthetes lista megtekinthető erre a linkre kattintva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról