Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 22. 09:20

Szabad a piac: Kínában egyelőre nem vezetik be a WAPI-kötelezettséget

A kínai hatóságok amerikai nyomásra tegnap úgy határoztak, határozatlan időre felfüggesztik azt a rendeletet, amelynek értelmében az országban forgalmazott összes vezeték nélküli kommunikációs eszköznek támogatnia kell a kínai fejlesztésű WAPI (Wireless LAN Authentication and Privacy Infrastructure) protokollt.

HIRDETÉS

A kínai hatóságok amerikai nyomásra tegnap úgy határoztak, határozatlan időre felfüggesztik azt a rendeletet, amelynek értelmében az országban forgalmazott összes vezeték nélküli kommunikációs eszköznek támogatnia kell a kínai fejlesztésű WAPI (Wireless LAN Authentication and Privacy Infrastructure) protokollt.

Amint arról beszámoltunk, a rendelet értelmében június 1-étől kizárólag olyan kommunikációs eszközöket lehetett volna forgalmazni a világ legnépesebb országában, amelyek támogatják a WAPI protokollt. Az amerikai kormányzat és az informatikai ipar képviselői régóta lobbyztak a rendelet ellen.

"Ez egy rendkívül kedvező fejlemény a kínai kapcsolatban" -- mondta Rhett Dawson, az Információtechnológiai Ipari Tanács (Information Technology Industry Council) elnöke. "A kínaiak döntése, amely szerint a WAPI-t nemzetközi szabványok keretén belül fejlesztik tovább, mind a kínai, mind a globális ipar, mind a fogyasztók számára kedvező." Amerikai vezetők a következő hónap során utaznak Kínába, hogy arról tárgyaljanak, miként integrálható a WAPI a nemzetközi szabványokba. A megbeszéléseket a Kínai Szabványügyi Hivatal és az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) is támogatja.

Több amerikai, kommunikációs termékeket gyártó cég -- köztük az Intel és a Broadcom -- már korábban jelezte, hogy nem fejlesztenek a WAPI-val kompatibilis eszközöket. Az Intel tavasszal bejelentette, hogy június 1-től már nem értékesíti Kínában a Centrino mobil alkatrészcsaládot, mivel annak vezeték nélküli hálózati vezérlője nem támogatja a WAPI protokollt. Dawson egy interjúban elmondta, hogy a "WAPI jelenlegi formájában biztosan nem kerül alkalmazásra."

A Kínai Szabványügyi Hivatal nemzetközi szervezetekkel együttműködve készíti el a WAPI új változatát, amely megfelel a WTO (World Trade Organization) ajánlásainak. A WAPI szabvány jelenleg 11 kínai vállalat tulajdona és a külföldi cégenek, amennyiben WAPI-kompatibilis termékeket kívánnak készíteni, fel kell venniük a kapcsolatot a 11 kínai vállalat valamenyikével és számos olyan technikai információt, sőt, szellemi vagyont kellene megosztani velük, melyeket jogosan féltenek az eltulajdonítástól.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 08:10

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.