Szerző: roberto

2004. április 12. 13:03

Várakozó állásponton van a bíróság a Red Hat és az SCO Group ügyében

[CNET, HWSW] A Linux-piac legnagyobb szereplője, az elmúlt

[CNET, HWSW] A Linux-piac legnagyobb szereplője, az elmúlt pénzügyi negyedévet ismét sikerrel záró Red Hat Inc. ügyét elhalasztotta a szövetségi bíróság. A Red Hat a tavaly augusztusi LinuxWorld konferencián bejelentette, hogy pert indít a Linux és az IBM elleni harcáról elhíresült SCO Group ellen, hogy véget vessen a nem bizonyított, hamis állításokat tartalmazó nyilvános kijelentések áradatának, amelyekkel az SCO Group a Red Hat Linux és a nyílt forráskódú szoftverek fejlődési folyamatát akadályozza, illetve félelmet, bizonytalanságot és kételyt ébreszt a Linux iránt. Matthew Szulik, a Red Hat Inc. elnök-vezérigazgatója korábban elmondta, azt szeretnék a bíróságtól, ha kimondaná, hogy az ügyben nem sérült az SCO Group szellemi tulajdona, és nem történt visszaélés szakmai titkokkal sem.

Az SCO Group az ősz folyamán kérvényezte az eljárás megszüntetését, mondván, hogy közvetlenül a Red Hatet és a Red Hat Linux felhasználóit nem fenyegették, míg a Red Hat az ügy folytatása mellett érvelt, és felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy az SCO Group a Red Hat Linux felhasználóit is perrel fenyegette, nyilvános kijelentéseket tett a Red Hat által is forgalmazott Linux operációs rendszerről, amelyek szerint az sérti az SCO Group szerzői jogait; azt állította, hogy a Red Hat Linux felhasználóknak licencet kell vásárolniuk az SCO Grouptól, illetve egyéb hamis és ártó szándékú nyilvános kijelentéseket tett.

A bíróság az elmúlt héten úgy döntött, hogy elhalasztja az ügyet. Amint arra az ügyet tárgyaló bíróság elnöke rámutatott (utalva az SCO Group és az IBM közötti vitára), a bírói erőforrások elvesztegetése lenne, ha több körzeti bíróságon is tárgyalnának arról, hogy vajon a Linux tartalmaz-e jogvédett Unix kódrészleteket. A döntést a Red Hat nem kommentálta, míg az SCO Group csalódottságának adott hangot, ők ugyanis az elejétől fogva a vádpontok ejtését szerették volna elérni.

A teljes kép egyre részletgazdagabb, a Red Hat és az SCO Group ügye egy időre most háttérbe kerülhet, ám számos egyéb eljárás is folyik. A legismertebb az SCO Group által az IBM ellen egy éve benyújtott, azóta többször módosított kereset, amelynek a tárgyalása várhatóan 2005 áprilisában kezdődhet meg, bár az SCO Group máris halasztana 2005 szeptemberére. Ez az a vádirat, amelyben az SCO Group azt állítja, hogy az IBM lehetővé tette bizonyos jogvédett Unix kódrészletek Linuxba való átszivárgását, és többek közt ezért kellene, hogy az IBM ötmilliárd dolláros kártérítést is fizessen az SCO Groupnak.

Az idén januárban az SCO Group beperelte az időközben a SuSE és a Ximian felvásárlásával jelentős linuxos céggé avanzsált Novellt is, ugyanis a korábbi Unix-tulajdonos Novell a kilencvenes évek közepén kelt szerződésekre hivatkozva szilárdan állítja, hogy minden Unix System V, illetve UnixWare termékhez fűződő jogot átadott a Santa Cruz Operationnek, kivéve a szerzői jogokat és a vonatkozó szabadalmak jogait. A Santa Cruz Operation (SCO) unixos részlegét felvásárló SCO Group (korábban Caldera International) emiatt rágalmazással vádolja a Novellt, és azt szeretné bírói úton elérni, hogy a cég vonja vissza a Unix szerzői jogokra vonatkozó állításait.

További színt visz a történetbe, hogy az SCO Group márciusban beperelte az Egyesült Államokban több mint 3000 gépjárműalkatrész-értékesítő áruházat működtető AutoZone-t, illetve az egyik nagy multinacionális gépjárműgyártót, a DaimlerChryslert. Mindkét cég jelentős Linux-felhasználónak számít, és mindketten korábban az SCO Group ügyfelei voltak. Az SCO Group szerint a vállalatok megsértették az SCO Group Unix rendszerekre érvényes szerzői jogait azzal, hogy olyan Linux-változatokat használnak, amelyek részben a Unix System V kódját, szerkezeteit, felépítését alkalmazzák.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról