Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 9. 11:25

Alkatrészhiány hátráltathatja a PalmOne Treo 600 terjedését

Ismét alkatrészhiánnyal kell szembenézzen a PalmOne: egyik legnépszerűbb termékének, a Treo 600 okostelefonnak a kijelzőjét a beszállító nem képes megfelelő mennyiségben gyártani, ezért a közeljövőben a Treo 600 csak korlátozott számban kerülhet a piacra.

Ismét alkatrészhiánnyal kell szembenézzen a PalmOne: egyik legnépszerűbb termékének, a Treo 600 okostelefonnak a kijelzőjét a beszállító nem képes megfelelő mennyiségben gyártani, ezért a közeljövőben a Treo 600 csak korlátozott számban kerülhet a piacra.

Jody Bruner, a PalmOne pénzügyi igazgatója közölte, hogy a vállalatnak elegendő raktárkészlete van ahhoz, hogy a jelenlegi negyedévben minden megrendelést teljesítsen, később azonban csúszások adódhatnak. A helyzetet nehezíti, hogy a cég még előrejelzni sem tudja, mekkora mennyisében lesz hozzáférhető a Treo 600-ban használt színes folyadékkristályos kijelző.

A PalmOne dolgát az LCD-TV készülékek egyre növekedő népszerűsége nehezíti meg. Mivel az LCD-TV készülékek számára gyártott kijelzőkön nagyobb haszonrés érhető el, a kijelzők gyártóinál a PalmOne megrendelései egyre hátrébb kerülnek a fontossági sorrendben. Emellett más alkatrészek, például a háttérvilágítás, színszűrők és a vezérlő áramkörök hiánya is problémát okoz. Elemzők szerint a LCD-kijelzők hiánya akár két évig is tarthat.

A helyzet javítása érdekében a PalmOne hosszú távú szerződéseket köt a beszállítókkal, azonban ez a megoldás is kockázatos, ha a cég nem tudja jól felbecsülni a várható keresletet és túl nagy raktárkészleteket halmoz fel. Ugyanez történt az m500 és m505 készülékekkel, amelyek a várakozásoknál rosszabbul fogytak és a PalmOne raktáraiban még mindig található belülök pár példány.

A Treo 600 esetében a kockázat lényegesen kisebb, ugyanis a készüléket a vállalat elsősorban mobilszolgáltatóknak értékesíti, nem pedig fogyasztóknak -- mutat rá Bruner. "Az értékesítési modell itt különböző. Az alkatrészeket a mobilszolgáltatók megrendelései alapján vásároljuk" -- mondta a PalmOne pénzügyi igazgatója.

Jelenleg világszerte 6 jelentős mobilszolgáltató kínálja a Treo 600-at, a PalmOne célja, hogy az év végére ezek száma tízre növekedjen. A legutóbbi, február 28-án véget ért pénzügyi negyedév során a PalmOne -- az alkatrészhiány ellenére -- 137 ezer Treo 600 készüléket szállított le, a jelenlegi negyedévben pedig 160 ezer készülék értékesítésére van kilátás, amelyek összértéke 75 millió dollár lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról