Szerző: Budai Péter

2004. április 9. 10:21

A Microsoft félmillió informatikai biztonsággal fogalkozó szakember kiképzésében vesz részt

A Microsoft ezévi céljai között szerepel az informatikai szakemberek mielőbbi rászoktatása arra, hogy a biztonsági kérdéseket kiemelten kezeljék.

A Microsoft ezévi céljai között szerepel az informatikai szakemberek mielőbbi rászoktatása arra, hogy a biztonsági kérdéseket kiemelten kezeljék.

A szoftveróriás az Egyesült Államok 20 kiválasztott városába küldi vezető beosztású alkalmazottait, hogy fejlesztőket, IT-menedzsereket és rendszermérnököket képezzenek ki a lehető legbiztonságosabb rendszerek kiépítésére. Az ingyenes rendezvényeken kezdődik meg a Microsoft legújabb, nagyszabású terve, aminek keretében még ebben az évben 500 ezer informatikus képzése történne meg -- tudatta Mike Nash, a Microsoft biztonsággal foglalkozó csoportjának alelnöke.

"Biztosak akarunk lenni abban, hogy ügyfeleink rendelkeznek biztonsági stratégiával" -- érvelt Nash. "Voltak, akikkel kibabrált a Slammer, de utána rögtön kidolgozták saját biztonsági előírásaikat. Mikor a Blaster jött, mát nyugodtan mondhatták: ez minket már nem érint. Reméljük, hogy ezekkel a rendezvényekkel sikerül megtennünk az első lépést."

Az informatikai biztonsággal foglalkozó, Security Summit elnevezésű előadások New Yorkban kezdődtek kedden, ahol egésznapos, ingyenes programon vehettek részt az ellátogató rendszergazdák és az informatikai menedzserek. A szemináriumot szerdán is megtartották. A rendezvényt naponta majdnem ezer ember látogatta.

A rendezvénysorozat a már két éve meghírdetett Trustworthy Computing (megbízható számítástechnika) kezdeményezés újabb állomása. A Microsoft jelentős mennyiségű energiát fektet operációs rendszerei és termékei biztonságának javításába, és ezért még a Longhorn fejlesztését is késlelteti, hogy a legfontosabb biztonsági javításokkal felszerelt Windows XP SP2 minél hamarabb elkészüljön.

Bill Gates a múlt hónapban nyílt levélben emelte ki a Microsoft elkötelezettségét a biztonság javítása érdekében: "A biztonságosság elérése jelentős méretű és fontosságú feladat, de az informatika már találkozott hasonló problémákkal. Jelen esetben azonban nem néhány apró sebezhetőség egyszerű javításáról van szó."

A Microsoft biztonság érdekében tett intézkedései hosszabb fejlesztési folyamatokat eredményeztek a termékek sebezhetőségének javítását tekintve. A vállalat a korábbi, frissítés-alapú megoldásai helyett általánosabb biztonsági technológiák és módszerek alkalmazására helyezi a hangsúlyt, és igyekszik ügyfeleit is rászoktatni erre a gondolkodásmódra, amit megfelelő képzéssel és hatékonyabb hálózati védelemmel kíván biztosítani.

A Security Summit rendezvényen a résztvevők kezdő és haladó kurzusokra is jelentkezhetnek. Az eseményeken közös előadásokat is tartanak, valamint lehetőség nyílik személyes konzultációra a Microsoft munkatársaival. A szoftvercég szeretné, hogy a rendezvénysorozat minél több városba jusson el, ezzel is gyorsítva a félmilliós határ mielőbbi elérését.

"500 ezer biztonságra kiképzett szakember jó alapot jelentene" -- fejtette ki véleményét Nash. "Mindenesetre nem sokan hisznek abban, hogy a biztoság problémáját 2004 végére sikerül lezárni."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról