Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. március 30. 18:42

Szoftverlegalizáció a közoktatásban

Valamennyi hazai közoktatási intézet (mintegy 5 500 iskola) jogtiszta és legújabb verziójú szoftverekre cserélheti illegális, illetve elavult operációs rendszereit, irodai programcsomagját -- derült ki egy tegnapi sajtótájékoztatón, melyen az oktatási- és az informatikai tárca, valamint a Microsoft Magyarország Kft. közti együttműködési megállapodást jelentették be.

HIRDETÉS

[HWSW] Valamennyi hazai közoktatási intézet (mintegy 5 500 iskola) jogtiszta és legújabb verziójú szoftverekre cserélheti illegális, illetve elavult operációs rendszereit, irodai programcsomagját -- derült ki egy tegnapi sajtótájékoztatón, melyen az oktatási- és az informatikai tárca, valamint a Microsoft Magyarország Kft. közti együttműködési megállapodást jelentették be.

A felsőoktatási intézmények és hallgatóik számára jogtiszta szoftvereket biztosító Campus Programhoz részben hasonló, mintegy 130 000 munkaállomásra érvényes keretszerződés értelmében a közoktatási intézmények számítógépein a Microsoft termékek a jövőben legálisak és friss verziójúak lehetnek. A Tisztaszoftver Program ugyanakkor annyiban eltér a Campustól, hogy a diákok otthoni szoftverhasználatát nem támogatja: Magyar Bálint oktatási miniszter szerint mintegy 1,2 millió diákról lenne szó, ugyanakkor a pedagógusok odahaza is jogtisztán használhatják a Microsoft programjait. Elhangzott az is: az iskolák munkaállomásainak 90 százalékán fut Microsoft operációs rendszer, a szervereknek pedig körülbelül a felén. Az iskolában használt microsoftos szoftverek 5-23 százaléka illegális: ez az arány megyénként eltérő.

A Tisztaszoftver program nem csak az iskolákban található szoftverek jogtisztaságának biztosítására terjed ki, hanem olyan elemeket is tartalmaz, mint 75 000 pedagógus ECDL tananyaggal való ellátása , mintegy tízezer pedagógus továbbképzése (a pedagógusok 77 százaléka semmilyen számítástechnikai képzettséggel nem rendelkezik), valamint az e-Magyarország pontok ellátása MagyarOffice irodai programcsomaggal.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 02:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.