Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 29. 09:56

Szoros a verseny a kamerával felszerelt mobiltelefonok piacán

Egyre élesedik a verseny a beépített kamerával felszerelt mobiltelefonok piacán, a legnagyobb gyártók piaci részesedése között az eltérés szinte minimális.

Egyre élesedik a verseny a beépített kamerával felszerelt mobiltelefonok piacán, a legnagyobb gyártók piaci részesedése között az eltérés szinte minimális.

A Strategy Analytics adatai szerint a negyedik negyedévben a piacvezető Nokia 14 százalékos részesedést szerzett, a Samsung és a Sony Ericsson 12-12 százalékos részesedést tudhattak magukénak. Tavaly világszerte több mint 84 millió kamerás mobiltelefont értékesítettek, ami az összes eladott készülék 16 százaléka. Egy évvel korábban mindössze 18 millió ilyen mobiltelefon talált gazdára.

Ez a gyorsan növekedő piac az első próbája a Nokiának, amely magabiztosan, 35 százalék körüli részesedéssel vezeti a globális mobiltelefon-piacot. A finn gyártó elsősorban azért rendelkezik viszonylag kis részesedéssel a kamerával felszerelt mobiltelefonok piacán, mert alig van jelen a Japán és Dél-Koreai piacon. A kamerás telefonok ezekben az országokban jelentek meg és terjedtek el először. Tavaly a Nokia 11 millió kamerás telefont adott el, a japánban piacvezető NEC viszont 13,1 milliót.

A Strategy Analytics elemzője, Neil Mawston úgy véli, az idei évben a Nokia átveszi a piacvezető szerepet, mivel a kamerás telefonjai után élénk érdeklődés tapasztalható az Egyesült Államokban és Európában. A finn céget azonban valószínűleg megszorongatja majd a Samsung, amely az utóbbi időben egyre erősítette pozícióit ezeken a piacokon. A Nokia és a Motorola mögött a Samsung a világ harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártója.

A beépített kamerával felszerelt mobiltelefonok eladásai az egyre csökkenő áraknak és a fejlődő képességeiknek köszönhetően máris felülmúlják a digitális fényképezőgépekét. A Strategy Analytics adatai szerint tavaly világszerte csupán 49 millió digitális fényképezőgép talált gazdára, míg kamerás mobiltelefonból 84 millió darab kelt el.


Nokia 7610

A legújabb kamerás telefonok már 1 megapixelnél is nagyobb felbontású képeket is képesek készíteni, minőségük megközelíti a legalsó kategóriás digitális fényképezőgépekét. Japánban már igen elterjedtek az ilyen készülékek, a világ többi részén azonban csak most jelennek meg az első fecskék. A Nokia a CeBIT kiállításon jelentette be 7610 mobiltelefonját, amelyben 1 megapixeles kamera kapott helyet. A Samsung ugyanezen a rendezvényen egy 2 megapixeles kamerával felszerelt mobiltelefont mutatott be.

A Lehman Brothers szakértői úgy vélik, a Nokiának erősítenie kell a kamerával felszerelt mobiltelefon-kínálatán, különben a Samsung és a Sony Ericsson is megelőzheti a finn céget. Nemrégiben a Lehman Brothers lefelé módosította a Nokia idei mobiltelefon-eladási prognózisát, mivel a vállalat középkategóriás készülékeinek túl kicsi a kijelzője és nem található bennük kamera.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról