Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 25. 16:49

Az NEC kisebbségi részesedést szerzett a Transmetában

Az NEC Electronics bejelentette, hogy licencelte a Transmeta LongRun2 névre hallgató energiatakarékos megoldását, amelyet 90, 65 és 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott alkatrészeiben használ fel. A vállalat egyúttal közölte, hogy kisebbségi részesedést szerzett a Transmetában, azonban ennek részleteiről a felek nem adtak tájékoztatást.

HIRDETÉS

Az NEC Electronics bejelentette, hogy licencelte a Transmeta "LongRun2" névre hallgató energiatakarékos megoldását, amelyet 90, 65 és 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott alkatrészeiben használ fel. A vállalat egyúttal közölte, hogy kisebbségi részesedést szerzett a Transmetában, azonban ennek részleteiről a felek nem adtak tájékoztatást.

A LongRun2 a már régebben bevezetett LongRun technológiára épül, utóbbi lehetőséget ad arra, hogy egy chip működési frekvenciája és feszültsége a terhelésnek megfelelően, akár másodpercenként több százszor változzon. A LongRun2 segítségével változtatható a tranzisztorok nyitófeszültsége és csökkenthető a szivárgási áram. Az eljárás elsőként a 90 nanométeres csíkszélességű Transmeta Efficeon processzorokban kerül felhasználásra, ezeket a lapkákat a Fujitsu Semiconductor állítja elő a Transmeta részére.

A szivárgás (szivárgási áram) a félvezetők lezárt átmenetén létrejövő jelenség, amely szabad elektronok és lyukak kombinációjából származik és nanoamper nagyságrendű. Ez a jelenség az egyik legnagyobb probléma a nagyteljesítményű processzorok tervezésében. A processzorok fogyasztása a működési feszültség csökkentésével mérsékelhető, azonban ahogy a tranzisztorok nyitófeszültsége (az a feszültségszint, amikor a tranzisztor "bekapcsol") tart a 0 Volthoz, a szivárgási áram nő és egyre nagyobb problémát okoz.

A szivárgási áram elsősorban azért jelent komoly problémát a növekvő komplexitású processzorokban, mert a chipben található tranzisztorok közül egy időpillanatban csak mintegy 10 százaléka aktív, azonban a szivárgási áram az inaktív tranzisztorokban ugyanúgy jelen van, és az egyre nagyobb számú tranzisztor miatt a jövőben egyre csak nőni fog. A szivárgási áram egy kisebb csíkszélességű gyártástechnológia bevezetésénél akár két-háromszorosára is nőhet.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 00:52

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.