Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Az NEC kisebbségi részesedést szerzett a Transmetában

Bodnár Ádám, 2004. március 25. 16:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az NEC Electronics bejelentette, hogy licencelte a Transmeta LongRun2 névre hallgató energiatakarékos megoldását, amelyet 90, 65 és 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott alkatrészeiben használ fel. A vállalat egyúttal közölte, hogy kisebbségi részesedést szerzett a Transmetában, azonban ennek részleteiről a felek nem adtak tájékoztatást.

hirdetés
Az NEC Electronics bejelentette, hogy licencelte a Transmeta "LongRun2" névre hallgató energiatakarékos megoldását, amelyet 90, 65 és 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott alkatrészeiben használ fel. A vállalat egyúttal közölte, hogy kisebbségi részesedést szerzett a Transmetában, azonban ennek részleteiről a felek nem adtak tájékoztatást.

A LongRun2 a már régebben bevezetett LongRun technológiára épül, utóbbi lehetőséget ad arra, hogy egy chip működési frekvenciája és feszültsége a terhelésnek megfelelően, akár másodpercenként több százszor változzon. A LongRun2 segítségével változtatható a tranzisztorok nyitófeszültsége és csökkenthető a szivárgási áram. Az eljárás elsőként a 90 nanométeres csíkszélességű Transmeta Efficeon processzorokban kerül felhasználásra, ezeket a lapkákat a Fujitsu Semiconductor állítja elő a Transmeta részére.

A szivárgás (szivárgási áram) a félvezetők lezárt átmenetén létrejövő jelenség, amely szabad elektronok és lyukak kombinációjából származik és nanoamper nagyságrendű. Ez a jelenség az egyik legnagyobb probléma a nagyteljesítményű processzorok tervezésében. A processzorok fogyasztása a működési feszültség csökkentésével mérsékelhető, azonban ahogy a tranzisztorok nyitófeszültsége (az a feszültségszint, amikor a tranzisztor "bekapcsol") tart a 0 Volthoz, a szivárgási áram nő és egyre nagyobb problémát okoz.

A szivárgási áram elsősorban azért jelent komoly problémát a növekvő komplexitású processzorokban, mert a chipben található tranzisztorok közül egy időpillanatban csak mintegy 10 százaléka aktív, azonban a szivárgási áram az inaktív tranzisztorokban ugyanúgy jelen van, és az egyre nagyobb számú tranzisztor miatt a jövőben egyre csak nőni fog. A szivárgási áram egy kisebb csíkszélességű gyártástechnológia bevezetésénél akár két-háromszorosára is nőhet.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!