:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 24. 14:08

A Microsoft megfellebbezi az Európai Unió elmarasztaló ítéletét

Mario Monti
Mario Monti
Az Európai Unió ma közzétette végleges állásfoglalását a Microsoft ellen indított trösztellenes eljárásban. Az ítéletben a redmondi céget rekordnagyságú, 497 millió eurós -- 613 millió dolláros -- büntetést szabtak ki, emellett kötelezték a vállalatot egyes üzleti gyakorlatainak megváltoztatására.

Mario Monti, az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosa azt találta, hogy a Microsoft nem osztott meg vetélytársaival egyes információkat, amelyek hiányában azok nem tudtak versenyezni a szerverszoftverek piacán. Az ítélet szerint a redmondi cég azzal, hogy a Windows részévé tette a Media Playert , illegálisan befolyásolta a versenyt a médialejátszók piacán.

A ma közzétett ítélet szerint a Microsoftnak 90 napja van arra, hogy piacra dobjon egy olyan Windows-változatot, amely nem tartalmazza a Media Playert. A vállalat a jövőben nem sugallhatja, hogy a Media Player nélküli Windows kevesebbet tud, vagy kisebb teljesítményű, mint a Media Playerrel rendelkező változat. A vállalat emellett nem adhat árengedményt a PC-gyártóknak, hogy azok a médialejátszóval rendelkező változatot vásárolják meg és telepítsék gépeikre. Az ítélet értelmében a Microsoftnak 120 napja van arra, hogy megossza versenytársaival azokat az információkat, amelyek birtokában azok egyenlő esélyekkel versenyezhetnek a szerverszoftverek piacán.

Egyes szakértők üdvözölték Monti ítéletét, állításuk szerint a precedensteremtő ügy számos kérdést tisztáz. Mások azonban úgy vélik, hogy a büntetés túl magas, ráadásul az ítélet alapjai is tisztázatlanok. "Ez nem egy szokásos szerződésszegés vagy kartellügy. Ami a szerverekkel kapcsolatos ítéletet illeti, már korábban is létezett kötelező jellegű licencelés a versenytársak között" -- mondta Marc Hansen, a brüsszeli Latham & Watkins ügyvédi iroda jogásza. "A Media Player ügye még bonyolultabb, ez az egész árukapcsolási dolog még nagyon új és jogilag még kevéssé szabályozott. Hirtelen 497 millió euróra büntettek egy olyan tevékenységet, amiről igazából senki sem tudta, hogy illegális."

Az Európai Bizottság közleménye szerint egy független biztost neveznek ki, akinek feladata annak ellenőrzése lesz, hogy a Microsoft betartotta-e az ítéletben foglaltakat, azaz az általa nyilvánosságra hozott információk pontosak és elégségesek-e, valamint hogy a Windows két különféle változatának azonos-e a teljesítménye.

"Keményen dolgoztunk azért, hogy megállapodjunk az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy továbbra is innovatívak maradjunk, hogy a fogyasztók megelégedésére továbbfejlesszük termékeinket" -- mondta Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. "Tiszteletben tartjuk a Bizottság hatáskörét, azonban úgy véljük, az általunk ajánlott megoldás sokkal több lehetőséget kínált volna a vevőknek."

A Microsoft bejelentette, hogy megfellebbezi az ítéletet, ez a folyamat akár 5 évig is tarthat. Első lépésként a vállalat valószínűleg a döntés megsemmisítését fogja kérni, amely egy viszonylag hosszú, akár két évig is tartható procedúra, amely mind a Microsoft, mind az Európai Bizottság, mind a többi piaci szereplő közreműködését igényli. Ennek a folyamatnak a vége egy meghallgatás, majd egy döntés. A redmondi cég emellett folyamodhat az ítélet felfüggesztéséért, azon az alapon, hogy annak végrehajtása helyrehozhatatlan károkat okoz. Ez az eljárás heteket vesz igénybe.

A Media Playerrel és a szerverszoftverekkel kapcsolatos döntés számos kérdést vet fel a jövőbeli, versenyjogi ügyekkel kapcsolatban. A nagy kérdés az, hogy létezik-e egyáltalán olyan ítélet, amely "fair" a Microsofttal szemben, ugyanakkor megnyugató abból a szempontból, hogy a vállalat a továbbiakban nem folytat versenyjogot sértő magatartást.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.