Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 24. 09:30

A Red Hat Enterprise Linux nem várt sikere miatt jelentősen nőtt a Red Hat forgalma és nyeresége

Matthew Szulik
Matthew Szulik
A világ legnagyobb Linux-forgalmazója, az amerikai Red Hat a tegnapi napon tette közzé február 29-én zárult negyedik negyedévének pénzügyi eredményeit. A vállalat jelentősen emelkedő forgalomról és nyereségről számolt be.

A Raleigh (North Carolina, USA) központú vállalat bevétele egy év alatt 43 százalékkal 37 millió dollárra emelkedett, a negyedéves nyereség pedig 5 millió dollárt, azaz részvényenként 3 centet tett ki, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. Sorozatban ez volt a Red Hat negyedik nyereséges negyedéve. Egy évvel korábban a vállalat 56 ezer dollár nettó veszteségről számolt be.

A vállalat közölte, hogy a kiváló eredmények elsősorban az előfizetéses rendszerben hozzáférhető Red Hat Enterprise Linux (RHEL) sikerének köszönhető, amely a vártnál is népszerűbb az ügyfelek körében. A negyedév során a Red Hat 87 ezer új előfizetést értékesített, miközben a korábbi ügyfelek 90 százaléka megújította előfizetését. Az előfizetésekből származó bevétel 79 százalékkal emelkedett.

A Red Hat korábban arra számított, hogy a negyedik pénzügyi negyedév során 40 ezer RHEL előfizetést értékesít. A harmadik negyedév során a cég 33 ezer RHEL előfizetést adott el. Noha az átlagos eladási ár csökkent, a vállalat képviselői -- no meg a pénzügyi eredmények tanúsága -- szerint a volumen növekedése ezt ellensúlyozta. A Red Hatnak összesen 206 ezer RHEL előfizetője van.

Matthew Szulik elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a negyedik negyedév során a Red Hat 4 ezer új ügyfelet szerzett. Az amerikai piacon hagyományosan erős Red Hat vezetője rámutatott, hogy az új ügyfelek jelentős része ázsiai és európai. A cég arra számít, hogy két év múlva a Red Hat bevételének már csak kevesebb mint fele származik amerikai ügyfelektől.

A teljes pénzügyi évben a Red Hat 126,1 millió dollár forgalom mellett 14 millió dollár, azaz részvényenként 8 cent nyereséget ért el. Egy évvel korábban a vállalat 90,9 millió dollár forgalomról és 6,6 millió dollár -- részvényenként 4 cent -- veszteségről számolt be, azonban ez 2,3 millió dollár akvizíciós költséget is tartalmazott. A jelenleg is tartó első negyedévre a Red Hat 42,5-43,5 millió dolláros forgalomra számít, ami 15-17 százalékos növekedést jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról