:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 22. 15:58

A Nintendo eltávolítja a GameCube konzolról a digitális videokimenetet

A Nintendo megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint eltávolítja a GameCube konzolról a digitális AV-csatlakozót. A lépés a költségek csökkentése érdekében történik, a vállalat állítása szerint ugyanis rendkívül kevés játék használja ki ezt a szolgáltatást és a fogyasztók sem igénylik.

A Nintendo megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint eltávolítja a GameCube konzolról a digitális AV-csatlakozót. A lépés a költségek csökkentése érdekében történik, a vállalat állítása szerint ugyanis rendkívül kevés játék használja ki ezt a szolgáltatást és a fogyasztók sem igénylik.

A Nintendo közölte, hogy a jövő hónaptól Japánban már az új kivitelű konzolokat lehet megvásárolni. Azon az amerikai és japán játékosok számára, akiknek szükségük van a progresszív scan szolgáltatásra és a HDTV felbontásra, a Nintendo kis sorozatban továbbra is gyártja majd a régi GameCube konzolt. Az európai felhasználókat nem érinti a változás, ugyanis az Európában kiadott játékok, illetve kiegészítők közül egyik sem támogatja a digitális videokimenetet.

Japánban a digitális kimenettel ellátott konzolt egy speciális kábellel együtt értékesíti majd a Nintendo. Az Egyesült Államokban némileg bonyolultabb a helyzet, a tervek szerint itt a boltokban csak az új, digitális kimenet nélküli GameCube-ot lehet majd kapni és a vállalat a felhasznál igénye esetén becseréli a konzolt egy digitális csatlakozóval szerelt kivitelre.

A digitális kimenet eltűnésén kívül még egy aprócska változás lesz majd a GameCube külsején: a készülék tetején található, Nintendo-logót tartalmazó műanyag korong nem lesz cserélhető. A múltban egyes akciók keretében forgalomba kerültek egyes játékok emblémáit tartalmazó korongok, amelyeket a vevők a konzoljuk tetejére rögzíthettek, erre azonban ezentúl nem lesz lehetőség.

A konzolok világában nem szokatlan, hogy egy típus élete során több változtatást hajtanak végre rajta, erre rendszerint a költségek csökkentése miatt van szükség és adódik lehetőség. Amint az ismert, a Sony nemrégiben az iLink (FireWire) csatlakozót távolította el a PlayStation 2 konzolokról, mivel a felhasználói visszajelzések szerint nem volt rá igény.

Ennél jellemzőbb példa, hogy a vállalat a konzol grafikus vezérlőjét és processzorát egy lapkára integrálta, amelyek gyártása lényegesen olcsóbb, mint a két különálló chipé, természetesen beleértve a tokozási költségeket is. Az új chip ráadásul kisebb csíkszélességű, így adott szilíciumlemezből több gyártható belőle, mint a videochipből és a processzorból. A Microsoft Xbox konzolja is átesett néhány apró változáson, ezek közül az egyik egy kisebb alaplap megjelenése volt.

A Nintendo emellett azt is közölte, hogy Japánban nem emeli a GameCube és a Game Boy Advance árát, noha a hatóságok nemrégiben 5 százalékos adót vetettek ki rájuk. A cég azonban ezt átvállalja a vevőktől és továbbra is változatlan áron forgalmazza a készülékeket. A pletykák szerint a Microsoft szintén árcsökkentésre készül és az elkövetkező hetek során -- ha nem épp a májusi E3 kiállításon -- bejelenti, hogy az Xbox 179 dollár helyett csupán 149 dollárba fog kerülni.

a címlapról