Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A HP linuxos asztali számítógépeket értékesít Ázsiában

Bodnár Ádám, 2004. március 17. 09:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy Linux operációs rendszert futtató asztali PC-ket dob piacra Ázsiában. A vállalat tervei szerint a gépeket nagyvállalatok számára kínálják majd. Az operációs rendszert a Turbolinux biztosítja.

hirdetés
A Hewlett-Packard bejelentette, hogy Linux operációs rendszert futtató asztali PC-ket dob piacra Ázsiában. A vállalat tervei szerint a gépeket nagyvállalatok számára kínálják majd. Az operációs rendszert a Turbolinux biztosítja.

A HP lépése jelentős lökést adhat a Linux ázsiai elterjedésének, noha egyelőre sem a vállalat, sem pedig a Turbolinux nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora érdeklődésre számítanak és hány PC eladását tervezik. Az sem ismert egyelőre, hogy a gépek mennyibe kerülnek és milyen néven kerülnek forgalomba. A Turbolinux képviselője mindössze annyit közölt, hogy a telepített operációs rendszer a Turbolinux legújabb változata lesz és a gépekre többek között irodai szoftvert, webböngészőt, email-klienst és azonnali üzenetküldő alkalmazást is telepítenek.

A Linux az eddigi történetes során elsősorban a szerverek területén volt népszerű, ahol komolyan sikerült megvetnie a lábát és riválisa mind a UNIX rendszereknek, mind a Microsoft szoftvereinek. A linuxos asztali gépek bevezetése újabb kíhívás a Microsoft számára -- véli Roger Kay, az IDC szakértője. "Egyre közelebb az az idő, amikor sokan meggondolják hogy vajon lehet-e az asztali gépük operációs rendszere a Linux" -- mondta Kay. A Microsoft képviselője nem kívánta a HP vagy más vállalatok terveit kommentálni.

A Linux operációs rendszer részesedése az asztali gépek piacán jelenleg 3 százalék körüli, a Microsoft Windows a piac 94 százalékát uralja -- derül ki az IDC adataiból. A piackutató cég azt várja, hogy 2007-re a Linux részesedése megduplázódjon és egyre több számítógépgyártó kínálja majd rendszereit előre telepített Linuxszal.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!