Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 17. 09:38

A HP linuxos asztali számítógépeket értékesít Ázsiában

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy Linux operációs rendszert futtató asztali PC-ket dob piacra Ázsiában. A vállalat tervei szerint a gépeket nagyvállalatok számára kínálják majd. Az operációs rendszert a Turbolinux biztosítja.

HIRDETÉS

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy Linux operációs rendszert futtató asztali PC-ket dob piacra Ázsiában. A vállalat tervei szerint a gépeket nagyvállalatok számára kínálják majd. Az operációs rendszert a Turbolinux biztosítja.

A HP lépése jelentős lökést adhat a Linux ázsiai elterjedésének, noha egyelőre sem a vállalat, sem pedig a Turbolinux nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora érdeklődésre számítanak és hány PC eladását tervezik. Az sem ismert egyelőre, hogy a gépek mennyibe kerülnek és milyen néven kerülnek forgalomba. A Turbolinux képviselője mindössze annyit közölt, hogy a telepített operációs rendszer a Turbolinux legújabb változata lesz és a gépekre többek között irodai szoftvert, webböngészőt, email-klienst és azonnali üzenetküldő alkalmazást is telepítenek.

A Linux az eddigi történetes során elsősorban a szerverek területén volt népszerű, ahol komolyan sikerült megvetnie a lábát és riválisa mind a UNIX rendszereknek, mind a Microsoft szoftvereinek. A linuxos asztali gépek bevezetése újabb kíhívás a Microsoft számára -- véli Roger Kay, az IDC szakértője. "Egyre közelebb az az idő, amikor sokan meggondolják hogy vajon lehet-e az asztali gépük operációs rendszere a Linux" -- mondta Kay. A Microsoft képviselője nem kívánta a HP vagy más vállalatok terveit kommentálni.

A Linux operációs rendszer részesedése az asztali gépek piacán jelenleg 3 százalék körüli, a Microsoft Windows a piac 94 százalékát uralja -- derül ki az IDC adataiból. A piackutató cég azt várja, hogy 2007-re a Linux részesedése megduplázódjon és egyre több számítógépgyártó kínálja majd rendszereit előre telepített Linuxszal.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 19:01

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.