Szerző: Budai Péter

2004. március 8. 10:08

SCO: a tőlünk kiszivárgott levél tartalma nem helytálló, nem állunk kapcsolatban a Microsofttal

[CNET News] Az SCO Group közleménye szerint a kiszivárgott levél -- amely kapcsolatba hozza a Microsoftot egy 86 millió dolláros befektetéssel az SCO érdekeltségeinek javára -- nem tartalmaz valós állításokat; a cég álláspontja az, hogy az e-mail írója félreértette a befektetés körülményeit.

[CNET News] Az SCO Group közleménye szerint a kiszivárgott levél -- amely kapcsolatba hozza a Microsoftot egy 86 millió dolláros befektetéssel az SCO érdekeltségeinek javára -- nem tartalmaz valós állításokat; a cég álláspontja az, hogy az e-mail írója félreértette a befektetés körülményeit.

Az SCO Group csütörtökön elismerte, hogy az október 12-én elküldött levél feladója valóban Michael Anderer, a Salt Lake City egy befektetési vállalatának, az S2 Partners vezérigazgatója, és címzettje az SCO alelnöke Chris Sontag, valamint Robert Bench, a cég pénzügyi vezetője. A levél az Anderer számára nyújtandó fizettségről szól, amit az SCO-nak megszervezett befeketetési ügyletek után kapna.

"A Microsoft 86 millió dollárt szerez nekünk, a BayStar-on keresztül," áll az e-mailben, ami megtalálható az Open Source Initiative honlapján.

Az Open Source Initiative oldalán az eredeti levél mellett megtalálható Eric Raymond véleménye is, aki nyíltan kifejezi gyanúját a Microsoft és az SCO összefonódásával kapcsolatban: "Ez itt a füstölgő puskacső. Tudjuk, hogy a Microsoft legalább 86 millió dollárt nyomott be az SCO-ba, és az SCO szerdai konferenciahívása alapján jelenleg 68,5 millió dolláros készpénzállománnyal rendelkeznek. Ha nem segít a Microsoft, az SCO 15 millió dolláros adósságot halmozott volna fel a mai napig."

Az SCO megerősítette a levél létezését, de írójának és Raymond következtetéseit is valótlannak nevezte. A BayStar Capital 50 millió dolláros beruházásában nem játszott szerepet a Microsoft -- állította Blake Stowell, az SCO szóvivője.

"Úgy véljük, hogy ez az e-mail egyszerűen a tények félreértésén alapul, a külsős kolléga, aki a BayStar tranzakciótól teljesen független ügyön dolgozott azonnal tájékoztatva volt állításai helytelenségéről" -- olvasta Stowell egy hivatalos közleményből. "Ellentétben Eric Raymond spekulációival, a Microsoft semmilyen módon nem vett részt és nem is segédkezett a BayStar tranzakció lebonyolításában."

Stowell nem szándékozott a közleményben foglaltaknál többet mondani az ügyről és nem volt hajlandó a kérdéses e-mailt sem közzé tenni. Anderer nem volt elérhető, így az ő véleményét sem ismerhettük meg.

Az SCO folyamatos támadásai a nyílt forrás ellen komoly ellenfeleket szült, beleértve a Linuxot használó nagyvállalatokat és a Linuxos felhasználókat is. A legutóbbi offenzíva a DaimlerChrysler és az AutoZone ellen váratlannak mondható, hiába hívta fel előre a figyelmet az SCO arra, hogy a Linuxot használó vállalatokat is célba veszi a jövőben. Az SCO a Bank of America ellen indított volna támadást, azonban február 18-án célt változtatott és az autóipari óriást szemelte ki helyette.

Az Open Source Initiative az e-mailt az úgynevezett Halloween dokumentumok közé sorolja, amik kivétel nélkül kiszivárgott levelek és dokumentumok a Microsoft feltételezett támadásairól a nyílt forrás ellen. Az elnevezés onnan ered, hogy az első kiszivárgott levél 1998 október 31-én került napvilágra, pont Halloween napján.

Az SCO közleménye a kiszivárgott levél fontosabb pontjait nem magyarázza meg és nem cáfolja mindet egyértelmű ellenérvekkel, ezért a gyanú a Microsoft és az SCO kapcsolatát tekintve továbbra is erős. Példának okáért a levél tanúsága szerint a Microsoft magánszemélyek bevonásával érte volna el az SCO támogatását a hozzá kapcsolódó vállalatokon keresztül.

"A Microsoft tudtunkra adta, hogy lényegesen több pénz áll rendelkezésre és sokkal szívesebben használnák a BayStar-szerű vállalatokat annak eljuttatására hozzánk, hogy tovább növekedjünk, vagy beolvasszunk magunkba további cégeket" -- áll a kiszivárgott levélben.

A levél fennmaradó részleteiből az is kiderül, hogy az SCO további lehetőségeket keresett a Novell megtámadására, hogy újabb pereket indíthasson el. A Novell nem kívánt véleményt fűzni az ügyhöz.

Csütörtök este a Microsoft egyik szóvivője közölte, hogy cége nem áll pénzügyi kapcsolatban az SCO-BayStar üggyel. Az egyedüli pénzügyi kapcsolat a Microsoft és az SCO között az SCO technológiák licenszelésével kapcsolatos.

"A megegyezés részletei már széleskörben ismertek, és ez az egyetlen pénzügyi szál a Microsoft és az SCO között." -- állította a szóvívő egy e-mail interjúban. A Microsoft "nem áll pénzügyi kapcsolatban az SCO és BayStar közötti tranzakcióval, sem a BayStarral."

Arra a kérdésre, hogy a cég, vagy egyes alkalmazottai részt vettek-e a BayStar és az SCO összehozásában, a Microsoft nem reagált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról