Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 4. 16:29

Növekedett az SCO Group vesztesége

Az utóbbi időben elsősorban a Linux-felhasználók elleni támadásokról és a UNIX-szal kapcsolatos jogvitákról ismert SCO Group bejelentette első negyedéves eredményeit. A vállalat növekedő veszteségről számolt be.

Az utóbbi időben elsősorban a Linux-felhasználók elleni támadásokról és a UNIX-szal kapcsolatos jogvitákról ismert SCO Group bejelentette első negyedéves eredményeit. A vállalat növekedő veszteségről számolt be.

Az SCO Group közölte, hogy az első negyedévben 11,4 millió dollár forgalom mellett 2,25 millió dollár, azaz részvényenként 16 cent veszteséget ért el. Az Thomson Financial által megkérdezett elemzők átlagosan 22 centes veszteségre és 10-14 millió dolláros forgalomra számítottak. Egy évvel korábban a vállalat 13,5 millió dollár bevételt és 724 ezer dollár, azaz részvényenként 6 cent veszteséget ért el.

Amint az ismert, az SCO Group feltett szándéka, hogy licencdíjat szedjen a Linux-felhasználóktól, a vállalat állítása szerint ugyani a nyílt forrású operációs rendszer olyan kódrészleteket tartalmaz, amelyek az SCO Group szellemi tulajdonát képezik. A negyedév során a licencekből származó bevétel azonban mindössze 20 ezer dollárt tett ki, a licencekkel foglalkozó részleg -- jogi -- költsége azonban 3,4 millió dollárra rúgott.

A vállalat pénzügyi igazgatója közölte, hogy a jelenlegi negyedévben a licencbevételek növekedése várható, az év hátralevő részében pedig további emelkedésre van kilátás. Az SCO Group tegnap két vállalatot fogott perbe, ugyanis állítása szerint ezek licencdíj megfizetése nélkül használják a Linux operációs rendszert. Az egyik beperelt cég az AutoZone, a másik pedig a DaimlerChrysler.

A DaimlerChrysler linuxos fürtöket használ törésteszt-szimulációinak elvégzéséhez. Az SCO Group állítása szerint a DaimlerChrysler nem tudta bizonyítani, hogy SCO UNIX-os technológiáit nem ültette át Linuxra. A DaimlerChrysler egyáltalán nem is reagált az SCO Group ilyen jellegű megkereséseire, ezért a cégnek nem maradt más választása, mint a jogi lépés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról