:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 4. 14:26

Részletek az Opteron-alapú HP szerverekről

A Hewlett-Packard munkatársai mai sajtótájékoztatójukon számos részletet árultak el a vállalat új, Opteron-alapú szervereiről, illetve a HP és az AMD közeljövőre vonatkozó közös terveiről.

A Hewlett-Packard munkatársai mai sajtótájékoztatójukon számos részletet árultak el a vállalat új, Opteron-alapú szervereiről, illetve a HP és az AMD közeljövőre vonatkozó közös terveiről.

Noha sokan azt gondolhatnák, hogy a HP belépése az Opteron-alapú rendszerek piacára egy váratlan és hirtelen lépés, a helyzet valójában egész más: a vállalat már két évvel ezelőtt megkezdte az AMD nyolcadik generációs processzorára épülő szervereinek fejlesztését. A HP képviselői hangsúlyozták, hogy míg legnagyobb versenytársaik -- IBM, Sun -- OEM-ek által épített rendszereket forgalmaznak saját márkanév alatt, a HP Opteron-alapú szerverei teljes egészében saját fejlesztéseken és műszaki megoldásokon alapulnak.

A HP kínálatában jelenleg két Opteron-alapú rendszer szerepel, a kétprocesszoros, belépő szintű ProLiant DL145, illetve a legfeljebb négy processzorral felszerelhető ProLiant DL585. A HP a két- és négyprocesszoros, rackbe építhető Opteron-alapú szerverek mellett hamarosan bemutat egy kétprocesszoros, Opteron-alapú blade szervert is, amelynek termékneve ProLiant BL25p lesz. A cég képviselői közölték, hogy az Opteron-alapú ProLiant szerverek a legtöbb esetben kedvezőbb ár/teljesítmény mutatóval rendelkeznek a Xeon-alapú megoldásoknál, azonban bizonyos területeken még mindig az Intel processzorra épülő rendszerek teljesítenek jobban.

A vállalat képviselői hangsúlyozták, hogy a HP továbbra is teljes mértékben elkötelezett az Itanium processzorcsalád mellett. A HP elképzelései szerint a legnagyobb teljesítményt és megbízhatóságot igénylő nagyvállalati alkalmazások futtatására az Itanium a legjobb megoldás. "A 64 bites kiterjesztéssel ellátott x86 rendszerek egyfajta belépőként, előszobaként szolgálnak a valódi 64 bites világba" -- mondta Molnár János, a HP nagyvállalati üzletágának vezetője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.