Szerző: Bodnár Ádám

2004. március 3. 11:49

Akár ötféle változat is készülhet az NVIDIA legújabb generációs grafikus processzorából

Jen-Hsun Huang
Jen-Hsun Huang
[Beyond3D] A Morgan Stanley Semiconductor and Systems Conference rendezvényen Jen-Hsun Huang, az NVIDIA vezérigazgatója számos újdonságot hozott nyilvánosságra a vállalat hamarosan debütáló, legújabb generációs grafikus processzorairól. Huang elmondta, hogy az NV4x sorozatba tartozó videochipek tervezésénél a nagy teljesítmény és a skálázhatóság mellett fontos szempont volt a programozhatóság, illetve hogy a lapkák kompatibilisek legyenek a PCI-Express szabvánnyal.

Ami a teljesítményt illeti, Huang szerint lényegesen nagyobb ugrás várható, mint az NVIDIA termékeinek eddigi történetében. "Nagyon csalódott lennék, ha nem leszünk több mint kétszer gyorsabbak" -- fogalmazott a vállalat elnök-vezérigazgatója. Huang elmondta, hogy egyre több szoftver profitál a programozható grafikus chipek képességeiből, amelynek eredményeképp egyre több teher kerül le a CPU válláról. Huang szerint a legújabb generációs NVIDIA chipek számos olyan megoldást tartalmaznak, amely ezen előnyök kiaknázását szolgálja.

Az NVIDIA vezérigazgatója elárulta, hogy cégének feltett szándéka, hogy a csúcskategóriás termékektől kezdve egészen a belépő szintű megoldásokig ki tudja szolgálni a piaci igényeket és ezeket mind az NV4x családba tartozó chippel tegye. Huang úgy véli, a legújabb generációs NVIDIA grafikus processzorból akár 5 különféle képességű változat is készülhet a különféle piaci szegmensek számára.

Az NV4x chipeket kezdettől fogva a PCI-Express szabvány szem előtt tartásával fejlesztette ki az NVIDIA, ez egyben azt is jelentheti, hogy az új generációs grafikus processzorok natív PCI-Express interfésszel készülnek majd. Egyes pletykák szerint azonban eleinte készülhetnek majd olyan kártyák, amelyek AGP8X foglalatba illeszkednek, mivel a PCI-Express csatlakozóval ellátott alaplapok elterjedtsége a kezdeti időkben biztosan korlátozott lesz.

Az NV3x grafikus processzorok egyik legnagyobb problémája az alacsony kihozatal volt, az NVIDIA gyártópartnere, a TSMC nem tudott megfelelő mennyiségű és minőségű chipet előállítani, ezért aztán az egész félvezetőiparban az NVIDIA-nál volt a legnagyobb a selejtarány -- ismerte el Huang. Ez természetesen rányomta a bélyegét a vállalat bruttó haszonrésére is. A legújabb generációs chipek tervezésénél számos "szabadalmaztatott eljárást" alkalmaztak annak érdekében, hogy gyártáskor a lehető legjobb kihozatalt lehessen elérni -- mondta Huang, aki részleteket nem árult el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról