Szerző: Bizó Dániel

2004. március 2. 12:36

A sors fintora: az Oracle a Microsofttól kér segítséget az ellene folyó antitröszt eljárásban

Chuck Phillips
Chuck Phillips
[CNET] Az Oracle szóvivője, Jennifer Glass a tegnapi napon elismerte, hogy az adatbázis-kezelőjéről ismert óriásvállalat a jogi védelme szempontjából kritikus jelentőségű információkért a Microsofthoz fordul.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium múlt héten nyújtotta be keresetét a San Franciscó-i bíróságra, amiért az Oracle egy 9,4 milliárd dollár értékű ellenséges felvásárlás útján akarja bekebelezni a PeopleSoftot. A PeopleSoft az Oracle-hoz és az SAP-hoz hasonlóan üzleti szoftvereket fejleszt és forgalmaz nagyvállalatok számára.

A Minisztérium elemzői úgy találták, hogy a PeopleSoft akvizíciójával kettőre -- SAP, Oracle -- csökkenne a világ legnagyobb vállalatai és szervezetei számára megfelelő üzleti rendszerek beszállítóinak a száma, amely lényegesen gyengébb versenyt eredményezne a jelenleginél és az árak emelkedéséhez vezetne.

Az Oracle most olyan belső információkat kér, mely a Microsoft üzleti alkalmazásokra vonatkozó terjeszkedési stratégiáját fedné fel. Az igazságügy elemzői ugyanis egyszerűen figyelmen kívül hagyták a Microsoftot, mivel az jelenleg nincs jelen a nagyvállalati piacon. Az Oracle- és több elemző véleménye szerint teljességgel irreális azt gondolni, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártója nem fog belépni a legnagyobb vállalatoknak szánt üzleti alkalmazások piacára.

A Microsoft jelenleg a globális léptékkel középméretű -- 1 milliárd dollár éves forgalmat el nem érő -- vállalatokra összpontosít. Charles Phillips, az Oracle elnöke egy hétfői nyilatkozatában elmondta, hogy a Microsoft egyre nagyobb fenyegetést jelent a piacaikra, és a PeopleSoft felvásárlásával az Oracle könnyebben szállhatna harcba az iparág óriásával.

Az események ízét az adja, hogy Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója talán a legcsípősebb nyelvű kritizálója volt eddig a Microsoftnak. Több nyilatkozatában beszélt úgy Bill Gates-ről és csapatáról, mint bűnözőkről, elítélte őket monopolista törekvéseikért. Az ellenséges hangvétel néhányszor az Oracle reklámjait is áthatotta.

A Microsoft nem kívánta kommentálni a történteket. A vállalat jelenleg 600 millió dolláros részt hasított ki magának az ERP piacból, de 2010-re már 10 milliárd dolláros forgalmat vár ettől a területtől, ami évi átlagban közel 50 százalékos növekedést jelentene. Összehasonlításként a jelenleg piacvezető SAP 7,8 milliárd dolláros bevételt jelentett, a követő Oracle pedig 2,5 milliárd értékben forgalmazott ERP szoftvereket a tavalyi évben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról