:

Szerző: mz

2000. május 25. 02:11

A sokadik flash memória

Az Intel Corporation bejelentette, hogy elkelt egymilliárdodik, vagy egymilliárdomodik, vagy hogy is kell ezt mondani... Szóval ennyi flash memória chipet adtak el. A mennyiség nagysága kiválóan jelzi, hogy a flash memóriák szerepe nőttön nő, ami nagyban köszönhető a mobil eszközök nagymértékben növekedő piacának. A cég 1998-ban mutatta be első flash termékét, azóta a flash memóriák mp3-lejátszók, mobiltelefonok, handheld PC-k alapvető építőelemei lettek.
Az első ilyen termék a HP egy kórházi készülékébe került beépítésre, mérete nem volt több, mint 256 kbit. Akkor még a chipek darabja 20 dollárba került, ami egy Mbyte-ra számítva 640 dolláros költséget jelent. Ma a cég 128 Mbit-es, azaz 16 Mbyte-os memóriákat szállít, melyek ára csak 1,63 dollár Mbyte-onként. A StrataFlash technológiának köszönhetően chipjeikben minden tranzisztor több adatbitet is tud tárolni.
A felmérések szerint a flash memóriák gyártása 1999-ben a leggyorsabban növekedő elektronikai piac volt. Az Intel ennek megfelelően növeli is beruházásait a területen, hamarosan a 0,25-ös technológiáról 0,18-asra térnek át, így egyetlen szilíciumszeleten több chipet tudnak legyártani. Elemzők szerint ez évben a flash memória legyőzi az SRAM-ot, és a DRAM mögött a második legnagyobb félvezető termék lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.