Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 27. 14:47

Windows XP Reloaded: új asztali operációs rendszer még a Longhorn előtt

A Microsoftnál egyeztetések folynak egy új asztali operációs rendszer piacra dobásáról, amely még a Longhorn 2005-ös vagy még későbbi premierje előtt jelenne meg.

A Microsoftnál egyeztetések folynak egy új asztali operációs rendszer piacra dobásáról, amely még a Longhorn 2005-ös vagy még későbbi premierje előtt jelenne meg.

A vállalat rendkívül szűkszavúan nyilatkozik a "Windows XP Reloaded" kódnévre keresztelt szoftverről, egyelőre még tárgyalások folynak a megjelenésről, illetve arról, hogy milyen új funkciók és szolgáltatások kerülhetnek az operációs rendszerbe. "Azon tanakodunk, hogyan adhatnánk még több értéket a Windows XP-hez" -- nyilatkozta Greg Sullivan, a Windows termékmenedzsere.

A redmondi cég egészen idáig szilárdan kitartott azon álláspontja mellett, hogy a Longhorn előtt már nem ad ki újabb asztali operációs rendszert. Elemzők úgy vélik, hogy a Windows XP egy újabb változata lelassíthatja a Longhorn fejlesztését és késleltetheti annak megjelenését. "Egy csapat dolgozik a Windows fejlesztésén. Ha egy közbenső változatot terveznek, az hatással lehet a határidőkre. Hogy mennyire, az attól függ, hogy mi lesz benne" -- mondta Rob Helm, a Directions on Microsoft elemzőcég munkatársa.

Helm szerint az sem kizárható, hogy a Windows XP Reloaded elsősorban a mellékelt segédprogramok tekintetében szolgálna jelentős újdonságokkal és a Microsoft csak kevés változtatást hajt végre az operációs rendszer magján. Ebben az esetben a Longhorn késése is kisebb lehet. A vállalat korábban 2005-re ígérte a Longhornt, munkatársai később azonban már nem tettek közzé pontos megjelenési dátumot és csak annyit mondtak, hogy a Longhorn akkor jelenik meg, ha elkészül.

A RedMonk elemzője, Stephen O'Grady úgy véli, a Longhorn késése kapóra jöhet a Linuxnak, amely így könnyebben megvetheti a lábát az asztali gépekben. Szakértők már korábban is rámutattak, hogy a Windows XP és a Longhorn megjelenése közötti, rendkívül hosszú időszak remek alkalom lehet a Linux számára a térnyerésre. Amint az ismert, a Windows XP 2001 októberében debütált, a Longhorn pedig 2005-ben vagy még később várható.

"Noha a Longhorn új kezelőfelülete és fájlrendszere a megjelenésekor minden bizonnyal magasra teszi a mércét az asztali operációs rendszerek piacán, minél később jelenik meg, a Linuxnak annál több ideje lesz arra, hogy megvesse a lábát" -- mutat rá O'Grady.

Greg Sullivan szerint a Windows XP Reloaded esetleges megjelenése nem feltétlen von el erőforrásokat a Longhorntól. A Microsoft termékmenedzsere úgy véli, hogy a Windows XP új változatának kifejlesztését akár azok a programozók is elvégezhetik, akik most a Windows XP karbantartásán, javításán dolgoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról