Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 24. 11:21

Energiatakarékos PowerPC processzor a Motorolától

A Motorola tegnap bemutatta legújabb PowerPC mikroprocesszorát, amely 1,42 GHz-en üzemel és energiatakarékos funkcióinak köszönhetően kevesebb mint 20 Wattot fogyaszt. Az MPC7447A típusjelzésű chip fogyasztása 1167 MHz-en működtetve már 10 Wattnál is kevesebb.

A Motorola tegnap bemutatta legújabb PowerPC mikroprocesszorát, amely 1,42 GHz-en üzemel és energiatakarékos funkcióinak köszönhetően kevesebb mint 20 Wattot fogyaszt. Az MPC7447A típusjelzésű chip fogyasztása 1167 MHz-en működtetve már 10 Wattnál is kevesebb.

A Motorola új chipjének bejelentése után azonnal találgatások kezdődtek azt illetően, hogy az Apple felhasználja-e azokat PowerPC G4 chipre épülő iBook és PowerBook noteszgépeiben. Az Apple mobil számítógépeiben található leggyorsabb processzorok jelenleg ugyanis 1,25 GHz-en, illetve a 17 hüvelykes kijelzővel felszerelt PowerBook esetében 1,33 GHz-en működnek. A számítógépgyártó képviselője nem árult el részleteket a cég terveiről.

Az Apple számára logikus lépés lenne a korábbinál magasabb órajelű, azonban energiatakarékos funkciói miatt mégis kedvező fogyasztási és hőtermelési adatokkal rendelkező MPC7447A használata, azonban az IBM nemrégiben megkezdte a PowerPC G5 chipek 90 nanométeres csíkszélességű változatának gyártását, így az is elképzelhető, hogy a legújabb generációs Apple noteszgépekben már ezek kapnak helyet. Az Apple utoljára tavaly szeptemberben mutatott be új PowerBook modelleket.

Szakértők rámutatnak, hogy a Motorola számára nem létfontosságú az Apple megnyerése, ugyanis a PowerPC processzorok legnagyobb piacát már jelenleg sem a számítógépek, hanem inkább a hálózati berendezések, nyomtatók, egészségügyi készülékek és más berendezések adják.

A 32 bites MPC7447A lapka 512 kbyte másodszintű gyorsítótárral és 64 bites front side busszal rendelkezik, támogatja a többprocesszoros kiépítéseket és dedikált végrehajtóegységet a multimédiás alkalmazások gyorsítására használt AltiVec utasításkészlet végrehajtásához. A Motorola új processzora 130 nanométeres csíkszélességgel, rézalapú átkötésekkel és SOI (silicon-on-insulator) technológiával készül.

Az MPC7447A lábkompatibilis a Motorola MPC7445 és MPC7447 chipekkel, így e lapkákra épülő rendszerek gyártói könnyen és gyorsan térhetnek át a legújabb Motorola PowerPC chip használatára. Az MPC7447A 360 kivezetéses CBGA (ceramic ball grid array) tokozásban kerül forgalomba. A lapka mintapéldányainak gyártása már jelenleg is zajlik, a termék ára 10 ezer darabos megrendelés esetén darabonként 245 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról