Szerző: Budai Péter

2004. február 20. 09:54

A Microsoft figyelmezteti a Windows forráskódot letöltő felhasználókat

A peer-to-peer (P2P) fájlcserélő-hálózatok kerültek a Microsoft figyelmének központjába, melyeken gyorsan terjed a Windows kiszivárgott forráskódja is. A cég honlapján szereplő közlemény szerint a Microsoft mindent meg fog tenni a forráskódot illegálisan terjesztő hackerek megállítására.

A peer-to-peer (P2P) fájlcserélő-hálózatok kerültek a Microsoft figyelmének központjába, melyeken gyorsan terjed a Windows kiszivárgott forráskódja is. A cég honlapján szereplő közlemény szerint a Microsoft mindent meg fog tenni a forráskódot illegálisan terjesztő "hackerek" megállítására.

Mióta a Windows NT 4 és a Windows 2000 SP1 forráskódjának egyes részletei kiszivárogtak, hatalmas letöltési láz lett úrrá felhasználók ezrein, akik mind a forráskód megszerzésén fáradoznak.

Ennek eredményeként már meg is találták az első biztonsági rést a forráskód elemzésének segítségével és várhatóan további hibák kerülnek hamarosan felszínre. Ezeket a támadási felületeket az azokat kereső "hackerek" könyörtelenül ki is fogják használni.

A forráskód terjedésének megállítására a Microsoft több fájlcserélő hálózattal is megállapodni készül, hogy a felhasználók értesüljenek tettük törvénytelenségéről és annak következményeiről. Bárki, aki a kiszivárgott forráskódra akár csak rákeres, megkapja a figyelmeztető üzenetet.

A Microsoft nem hozta nyilvánosságra, hogy mely fájlcserélőkkel vették fel ezügyben a kapcsolatot, azt azonban közölték, hogy "a forráskódunkat letölteni, vagy másnak felajánlani törvénytelen".

Néhány felhasználó, aki már letöltötte a forráskódot tartalmazó csomagot, számíthat arra, hogy levelet fog kapni a Microsofttól, amely figyelmezteti tettének törvénytelen voltára. A legtöbb fájlcserélő hálózaton azonban nem kötelező érvényes levélcímet megadni és a levélcím sem köthető minden esetben tényleges jogi személyhez, ezért az akció hatása igencsak kérdéses.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról