:

Szerző: Vörös Péter

2004. február 17. 20:43

A Cingular 41 milliárd dollárért elnyerte az AT&T Wirelesst

Az amerikai Cingular Wireless mobilszolgáltató nyerte az AT&T Wirelessért folyó versenyt, miután kedden 41 milliárd dollárt ajánlott az USA harmadik legnagyobb szolgáltatójáért. Az ügylet eredményként létrejövő óriásvállalat 2003-as forgalma 32 milliárd dollár. A licitálásban második helyen végzett Vodafone részvényárfolyama emelkedett a hír hatására.

Az amerikai Cingular Wireless mobilszolgáltató nyerte az AT&T Wirelessért folyó versenyt, miután kedden 41 milliárd dollárt ajánlott az USA harmadik legnagyobb szolgáltatójáért. Az ügylet eredményként létrejövő óriásvállalat 2003-as forgalma 32 milliárd dollár. A licitálásban második helyen végzett Vodafone részvényárfolyama emelkedett a hír hatására.

Az egyesülés előtt a Cingular az Egyesült Államok második legnagyobb mobilszolgáltatója volt, a cég kedden közölte, hogy részvényenként 15 dollárt ajánlott az AT&T Wirelessért, a négynapos aukció 12,50 dollárnál kezdődött. A szakértők fej-fej melletti küzdelemre számítanak a korábbi piacvezető Verizon Wireless és a megnőtt Cingular között.

A felvásárlással kapcsolatban a hatóságok szigorú vizsgálatára lehet számítani, mivel a BellSouth és az SBS Communications regionális távközlési vállalatok kezében lévő Cingular versenyhelyzete jelentősen erősödik az igen kompetitív amerikai piacon. Az elemzők hangsúlyozzák, hogy a nagy versenyzők száma hatról ötre csökken a tengerentúlon, ugyanakkor egyes részlegek eladása után a Cingular várhatóan megkapja a szükséges hatósági engedélyeket.

"A vártnál magasabb lett a végső ár" -- mondta Kirk Boodry, a Dresdner Kleinwort Wasserstein elemzője, aki szerint az a 2004-es EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség) mintegy tízszerese, szemben az 5-7 körüli ipari átlaggal.

A brit Vodafone, Európa legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója tegnap közölte, hogy akkor szállt ki az licitelésből, amikor úgy vélte, hogy a felvásárlás már nem szolgálja a részvényesek legjobb érdekeit: ez a pont részvényenként 14 dolláros, összesen mintegy 38 milliárd dolláros árnál volt.

A Vodafone részvényárfolyama Londonban kedden 5,75 pennyvel (4,35 százalékkal) 138,25 pennyre emelkedett, az utóbbi egy évben a részvényárfolyam 100,75-150,25 penny között volt. A jelek szerint a befektetők egyértelműen megnyugodtak a hírek hallatán.

Az AT&T Wireless részvényárfolyama az utóbbi egy évben már az 5,17 dolláros mélypontot is elérte, az ügylet hatására a cég részvényárfolyama közel 20 százalékkal 14,10 dollárra emelkedett az Instineten a tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

A Cingular arra számít, hogy a felvásárlás az év végéig lezárul. A cég piaci részesedése várhatóan 36 százalékra emelkedik az országos szolgáltatók között az ügylet eredményeként, a szakértők mégis arra számítanak, hogy az USA mobilpiac kompetitív marad. A vállalat évi 3 milliárd dolláros költségmegtakarítást remél az AT&T Wireless ügylettől.

"Úgy véljük, hogy az AT&T Wireless akvizíciójával a Cingular minden más cégnél jobb helyzetben lesz a növekedést illetően, feltételezve a piac további bővülését" -- mondta Stan Sigman, a Cingular elnök-vezérigazgatója. A vállalat közölte, hogy az egyesített Cingular-nek 46 millió előfizetője lesz, míg a lefedettség a 100 legnagyobb amerikai piac közül 97-re terjed ki.

A Vodafone ugyanakkor továbbra is el van kötelezve a Verizon Wireless mellett, amelyben 44,3 százalékos a részesedése. Ez utóbbit egyébként el kellett volna adnia, ha megnyerte volna az AT&T Wireless aukciót. Az elemzők szerint a Verizon helyzete továbbra is erős, a cég a következő egy évben várhatóan agresszívan terjeszkedni fog, miközben a Cingular és az AT&T Wireless valószínűleg a szinergiákra helyezi a fő hangsúlyt.

Az AT&T Wirelessért folytatott küzdelem akkor vált kétszereplőssé, amikor az NTT DoCoMo, Japán első számú és egyben a világ legnagyobb forgalmú és piaci értékű mobilszolgáltatója -- amely 16 százalékos részesedéssel bír az AT&T Wirelessben -- a múlt pénteken kiszállt az amerikai cégért folytatott küzdelemből. Az amerikai Nextel mobilszolgáltató szintén múlt pénteken állt el a további licitálástól.

A DoCoMo kedden közölte, hogy teljesen kivonul az amerikai mobiltelefon-piacról és eladja AT&T Wireless részesedését a Cingular Wirelessnek. A DoCoMo, a Nippon Telegraph and Telephone (a "japán Matáv") mobiltelefon-leányvállalata 2001 januárjában 9,8 milliárd dollárért vette meg az AT&T Wireless 16 százalékos részesedését azért, hogy megvesse lábát az amerikai piacon.

Az AT&T Wireless aukció végeredményét várhatóan nagy figyelem fogja kísérni világszerte a távközlési szektorban, mivel a várakozások szerint ennek hatására további ügyletekre van kilátás a még mindig széttöredezett amerikai mobiltelefon-piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.