Szerző: Bizó Dániel

2004. február 17. 16:54

Alacsony fogyasztású Opteron processzorokat jelentett be az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) a mai napon új, alacsony és közepes fogyasztású modellekkel bővítette ki Opteron processzor-családját. Az új, alacsony fogyasztású lapkák segítségével a vállalati ügyfelek egységes, AMD64 alapú infrastruktúrát alkalmazhatnak a vállalati felhasználás minden területén -- a nagy teljesítményű fürtözött rendszerektől a blade kiszolgálókig.

Az Advanced Micro Devices (AMD) a mai napon új, alacsony és közepes fogyasztású modellekkel bővítette ki Opteron processzor-családját. Az új, alacsony fogyasztású lapkák segítségével a vállalati ügyfelek egységes, AMD64 alapú infrastruktúrát alkalmazhatnak a vállalati felhasználás minden területén -- a nagy teljesítményű fürtözött rendszerektől a blade kiszolgálókig.

A HE és EE jelzéssel kiegészített modellek -- melyek fogyasztása 55 illetve 30 watt -- várhatóan márciustól lesznek elérhetőek. A 846 HE és a 840 EE jelölésű modellek 1514 dollárba, a 246 HE és 240 EE változatok 851 dollárba, a 146 HE és 140 EE jelölésűek pedig 733 dollárba kerülnek darabonként, közvetlenül a gyártótól, ezer darabos tételben. A cég állítása szerint az új chipek az iparági szabványnak tekinthető SPEC cpu2000 teszt alapján a legmagasabb egy wattra jutó teljesítményt kínálják, bármely más szerverekbe vagy munkaállomásokba készült processzorral összehasonlítva.

"Mostantól bármely vállalat számára, mely törődik adatközpontjai energiafogyasztásával, egy alacsony energiafogyasztású lehetőség kínálkozik, mely vezető az egy wattra számított teljesítmény tekintetében, komoly biztonságot kínál és garantálja a befektetések védelmét" -- nyilatkozta Marty Seyer, a cég alelnöke és a mikroprocesszor üzletág vezetője. "A visszajelzések egyértelműek voltak az ügyfelek részéről, akik a működési költségeik fogyasztáson keresztül való csökkentésében vezető szerepet várnak az AMD64-től. A vállalati ügyfelek számára fogyasztás szempontjából ilyen széles választási lehetőség még soha nem állt rendelkezésre, akár a 32 vagy 64 bites megoldások esetében. Az AMD vezeti az iparágat AMD64 architektrújával és a vevők igényeire való válaszként örömünkre szolgál energiafogyasztás szempontjából szélesebb választási lehetőséget kínálni."

"Ahogyan a fix méretű adatközpontokból és költségvetésből egyre több számítási teljesítményt próbálnak kisajtolni, az egy wattra jutó teljesítmény egyre fontosabbá válik a vállalatok számára" -- mondta Vernon Turner, az International Data Corporation (IDC) elemzője.

Az AMD egyúttal tegnap frissítette árlistáját, megfelezve egyes Opteron modelljei árát. Legnagyobb mértékben a 4 vagy több processzort tartalmazó rendszerekbe szánt Opteron 8xx modellek ára csökkent. Az Opteron 848 ára mától 52 százalékkal 1514 dollárra, a 846 ára 4 6 százalékkal 1165 dollárra csökkent, miközben a 844-es és 842-es modellek körülbelül 30 százalékos árvágás után 873 és 698 dollárért vihetőek el a gyártótól, 1000 darabos tételben.

A kétprocesszoros rendszerekbe szánt 248-as és 246 modellek 7 százalékos illetve 13 százalékos kiigazításon estek át, így ezer darabos tételben 851 és 690 dollárt kér értük a vállalat. Emellett még néhány mobil változat ára is esett, a változás 10 és 20 százalék között mozgott. A nagyobb arányú csökkentés a drágább modelleket érintette.

Az árcsökkentés és az új modellek bejelentésének időzítése nyilvánvalóan a február 17-én, azaz a ma kezdődő San Francisco-i Intel Developer Forumhoz köthető, melyről a HWSW munkatársa a helyszínről fog tudósítani.

Az Opteron ilyen mértékű árcsökkentése és az alacsony fogyasztású modellek bejelentése mögött a kereslet élénkítése mellett valószínűleg a lapkák termelésében elért kihozatal sikeres növelése és annak további javulásába vetett bizalom áll. Az AMD jelenleg egyetlen üzemben, a drezdai fab30 nevű félvezetőgyárában képes Opteron chipeket előállítani. A chip a komplexitásából és viszonylag nagy méretéből fakadó alacsony hozam miatt, erősen korlátozott mennyiségben volt eddig hozzáférhető. A kihozatal javulásával nagyobb órajelű modellek érkezése is várható, melyet a régebbi modellek árának csökkentésével készítenek elő.

A mobil chipek árcsökkentése szintén újabb változat piacra dobásának lehetőségét jelzik, illetve a kereslet szinten tartása is lehet a cél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról