Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 13. 08:52

Intel: áttörés a fotonikai modulátorok területén

Az Intel tudósai jelentős előrelépést tettek az olyan vadonatúj, tranzisztorszerű eszközök előállítása terén, amelyek az adatot fénysugárrá alakítják. Azáltal, hogy szabványos szilíciumlapkából állítható elő egy gyors fotonikai (száloptikai) modulátor, rendkívül alacsony költségű, nagy sávszélességű száloptikai kapcsolat alakítható ki PC-k, szerverek és egyéb elektronikai eszközök között, valamint a számítógépeken belül.

Az Intel tudósai jelentős előrelépést tettek az olyan vadonatúj, "tranzisztorszerű" eszközök előállítása terén, amelyek az adatot fénysugárrá alakítják. Azáltal, hogy szabványos szilíciumlapkából állítható elő egy gyors fotonikai (száloptikai) modulátor, rendkívül alacsony költségű, nagy sávszélességű száloptikai kapcsolat alakítható ki PC-k, szerverek és egyéb elektronikai eszközök között, valamint a számítógépeken belül.

Amint a Nature kiadványa beszámolt róla, az Intel kutatói a fénysugarat két külön sugárra osztják, ahogy az áthalad a szilíciumlapkán, majd ezután egy vadonatúj, tranzisztorszerű eszköz segítségével az egyik fénysugarat elektromos töltéssel találják el, amely fáziseltolódást eredményez. Amikor a két fénysugár újra egyesül, a két ág között létrejött fáziseltolódás hatására a szilíciumlapkából kilépő fénysugár a korábban elért sebességnél ötvenszer gyorsabban, egy gigahertznél nagyobb frekvenciával kapcsol ki és be. A fény ki- és bekapcsolási mintája átalakítható az adatátvitelhez szükséges 1 és 0 értékké.

"Ez egy fontos lépés olyan optikai eszközök előállítása felé, amelyek fénysebességgel tudnak adatokat mozgatni a számítógép belsejében" -- mondta Patrick Gelsinger, az Intel műszaki igazgatója. "Olyan újdonság, amely alapjaiban rázza meg az iparágat és lehetővé teszi más új eszközök és alkalmazások használatát. Gyorsabbá teheti az internetet, sokkal gyorsabb nagy teljesítményű számítógépek előállítását és nagy sávszélességű alkalmazások használatát teszi lehetővé, mint például az ultra nagy felbontású megjelenítők vagy vizuális felismerőrendszerek."

A kereskedelmi optikai eszközök gyártásához a mai napig drága és egzotikus, bonyolult előállítású anyagokra volt szükség, így felhasználásuk olyan speciális piacokra korlátozott, mint például a távolsági hálózatok és a távközlés. A tény, hogy az Intel gyors, szilícium-alapú optikai modulátorokat állít elő 1 gigahertzet meghaladó teljesítménnyel, bizonyítja, hogy a szabványos szilíciumlapkák segítségével a nagy sávszélességű optikai eszközök előnyei a feldolgozás és kommunikációs alkalmazások sokkal szélesebb körében használhatók ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról