:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 11. 10:09

Az idén 39 százalékkal nő a flash memóriák piaca

A flash memóriák piaca az idén 39 százalékkal 15,70 milliárd dollárra növekszik -- állítja az iSuppli piackutató vállalat. Tavaly a piac 43,5 százalékkal lendült fel, elsősorban a NAND típusú chipek iránti kereslet robbanása miatt.

A flash memóriák piaca az idén 39 százalékkal 15,70 milliárd dollárra növekszik -- állítja az iSuppli piackutató vállalat. Tavaly a piac 43,5 százalékkal lendült fel, elsősorban a NAND típusú chipek iránti kereslet robbanása miatt.

Amint az ismert, jelenleg kétféle flash memória van forgalomban. A "NOR" memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. A "NAND" chipek elsősorban írási sebességben jeleskednek és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál. A NAND típusú memóriák leginkább a digitális kamerák és MP3-lejátszók terjedésével váltak rendkívül népszerűvé.

Az iSuppli adatai szerint 2003-ban a NAND típusú memóriák forgalma 3,83 milliárd dollárt tett ki, míg a NOR chipek forgalma 7,48 milliárd dollárra rúgott. 2004-ben a NAND típusú chipek forgalma 63,9 százalékkal növekedik, a NOR-memóriák piaca ezzel szemben csak 25,8 százalékkal nő -- véli az iSuppli. A piacktató cég előrejelzése szerint a NAND memóriák forgalma 2007-ben múlja felül először a NOR chipekét.

2003-ban a flash memóriák első számú gyártója a Samsung volt, a koreai cég 2,2 milliárd dolláros forgalmat és 19,5 százalékos piaci részesedést ért el. A Samsungot az AMD és a Fujitsu vegyesvállalata követte, a Spansion típusú memóriákból 1,84 milliárd dollár értékben adtak el, ez 16,3 százalékos piaci részesedés megszerzésére volt elég.

A harmadik helyet a Toshiba szerezte meg, a japán cég 1,82 milliárd dollár bevételt realizált flash memóriák értékesítéséből, így piaci részesedése 16,1 százalék volt. Az Intel forgalma 18 százalékkal 1,69 milliárd dollárra csökkent, piaci részesedése pedig 15 százalékot tett ki, ez a negyedik helyre volt elég. 2002-ben az Intel 26 százalék feletti részesedésével piacvezető volt. Az ötödik helyet a Sharp szerezte meg, a vállalat 154 százalékal 1,06 milliárd dollárra növelte flash memória forgalmát, és így 9,4 százalékos piaci részesedést ért el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.