Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 10. 11:32:31

Új beágyazott processzorokkal jelentkezett a VIA

A VIA bejelentette új beágyazott processzorait, amelyek az Eden ESP8000 és ESP10000 nevet kapták. A chipek órajele rendre 800 és 1000 MHz, egyebekben nem térnek el az augusztusban megjelent ESP7000-től.

A VIA bejelentette új beágyazott processzorait, amelyek az Eden ESP8000 és ESP10000 nevet kapták. A chipek órajele rendre 800 és 1000 MHz, egyebekben nem térnek el az augusztusban megjelent ESP7000-től.

A Nehemiah kódnevű magra épülő Eden ESP processzorok általános alkalmazások futtatása során 10-20 százalékkal, míg 3D alkalmazások esetében több mint 70 százalékkal teljesítenek jobban, mint a korábbi Samuel2 magos változatok. A teljesítménynövekedés a módosított, CoolStream elnevezésű architektúrának köszönhető. Az elnevezés egyebek mellett a magasabb működési sebesség elérése érdekében bevezetett négy új futószalagfokozatot, az SSE utasításkészlet támogatását, a fejlettebb elágazásbecslési logikát (StepAhead) és a hatékonyabb másodszintű gyorsítótárat fedi le. Lényeges változás továbbá, hogy az új processzorok lebegőpontos egysége (FPU) immár a processzor órajelén működik, míg a korábbi változatokban a processzor órajelének felével üzemelt.

Az Eden ESP8000 és ESP10000 is támogatja a PadLock biztonsági technológiát. A PadLock Data Encryption Engine valójában egy hardveres véletlenszám-generátor, amely a lapka által generált elektromos zajok segítségével állítja elő a titkosítási műveletek során használható számokat. A funkció a processzor kibővített -- feltehetően a korábban Alternate Instruction Set (AIS) néven ismert -- utasításkészlete révén vehető igénybe.

A EBGA foglalatba illeszkedő processzorok 20,5 millió tranzisztorból állnak, magméretük 52 mm2, és a tajvani TSMC gyáraiban készülnek 0,13 mikronos csíkszélességgel. Az integrált, teljes sebességen működő elsőszintű gyorsítótár mérete 128 kbyte, míg a másodszintű gyorsítótáré 64 kbyte. A processzorok támogatják az MMX, 3DNow! és SSE utasításkészleteket, maximális fogyasztásuk 1 GHz-en pedig mindössze 7 Watt.

A VIA mai bejelentése szerint az Eden ESP8000 és ESP10000 azonnal elérhető a vállalat kínálatában 85, illetve 100 dolláros listaáron. Az alacsony fogyasztású Eden ESP (Embedded System Platform) lapkákat a VIA elsősorban a set-top boxok, vékony kliensek és ipari célú rendszerek gyártóinak ajánlja.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 18:03

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.