Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 9. 17:49

A Microsoft egyszerűsített Windowst készít a fejlődő piacokra

A Microsoft egy egyszerűsített Windows XP változatot készített, amelyet a thai kormány az olcsó PC programjában használ fel. A redmondi szoftvercég tervei szerint várhatóan más kormányok is hozzáférhetnek a szoftverhez. A Microsoft a thaiföldi kormány Kommunikációs és Technológiai minisztériuma számára hozta létre az egyszerűsített Windowst abból a célból, hogy ne kelljen eltérnie attól a szabálytól, amely szerit a Windows és az Office a világ minden táján ugyanannyiba kerül.

A Microsoft egy egyszerűsített Windows XP változatot készített, amelyet a thai kormány az "olcsó PC" programjában használ fel. A redmondi szoftvercég tervei szerint várhatóan más kormányok is hozzáférhetnek a szoftverhez. A Microsoft a thaiföldi kormány Kommunikációs és Technológiai minisztériuma számára hozta létre az egyszerűsített Windowst abból a célból, hogy ne kelljen eltérnie attól a szabálytól, amely szerit a Windows és az Office a világ minden táján ugyanannyiba kerül.

Az egyszerűsített Windows mindössze 40 dollárnak megfelelő thaiföldi bahtba kerül, a teljes változat ára ennél lényegesen magasabb. A Windows XP Home Edition jelenleg 199 dollárért kapható. A Gartner Hong Kong felmérése szerint Thaiföldön az átlagfizetés évi 7 ezer dollár, a Windows XP Home Edition ára úgy aránylik ehhez, mintha az Egyesült Államokban 3 ezer dollárt kellene érte fizetni.

A Gartner piackutató vállalat korábban azt jósolta, hogy a Microsoft a szegényebb országokban csökkenteni fogja termékeinek árát, ugyanis egyre erősebb vetélytársaknak bizonyultak a szabad forrású szoftverek. A redmondi cég ezzel szemben kiadta a Windows egyszerűbb változatát és arra készül, hogy minél több kormányzati "olcsó PC" programban érjen el sikereket vele.

A Microsoft korábban minden fórumon cáfolta, hogy változtatna az árpolitikáján. Az Office System 2003 szingapúri premierjén Oliver Roll, a vállalat ázsiai részlegének vezetője közölte, hogy az árpolitika változásáta a jövőben sem lehet számítani, azonban a vállalat adott esetben fontolóra vesz engedményeket annak érdekében, hogy elősegítse informatikailag elmaradott térségek vagy társadalmi csoportok felzárkóztatását.

Az utóbbi időben számos ázsiai kormány fordult a szabad szoftverek felé, hogy csökkentse a költségeket, illetve visszaszorítsa a kalózkodást. Ez elsősorban a Microsoft-termékek magas árának, illetve a vállalat merevségének köszönhető -- vélik a szakértők, akik szerint a redmondi cégnek a helyi viszonyokhoz kellene szabnia a szoftverei árát. Emellett gyakran szól a szabad szoftverek mellett az, hogy a Microsoft-termékek nem mindig érhetőek el az adott ország nyelvén.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.