Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 9. 10:26

Az SCO Group immár 5 milliárd dollár kártérítést követel az IBM-től

Az SCO Group pénteken, a vállalat és az IBM közötti peres eljárás első meghallgatása előtt további panaszokkal élt az informatikai óriásvállalat ellen és immár nem 3, hanem 5 milliárd dollár kártérítést követel.

Az SCO Group pénteken, a vállalat és az IBM közötti peres eljárás első meghallgatása előtt további panaszokkal élt az informatikai óriásvállalat ellen és immár nem 3, hanem 5 milliárd dollár kártérítést követel.

Az SCO legújabb keresete szerint az IBM megsértette az SCO-val kötött megállapodást, amikor a vállalat szellemi tulajdonát képező programrészletekre alapozva saját termékeket fejlesztett ki. Az SCO emellett újabb, szerzői jog megsértésével kapcsolatos panaszokkal is élt az IBM ellen, ugyanakkor már nem állítja, hogy az IBM linuxos fejlesztési erőfeszítése sértené az SCO üzleti titkait.

Az SCO tavaly március elején nyújtotta be első keresetét az IBM ellen, amelyben szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolta az IBM-et, és úgy közölte, hogy az IBM a Linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi UNIX rendszerek ellehetetlenítéséért.

A SCO szerint az IBM lehetővé tette linuxos, ám korábban UNIX rendszereket fejlesztő munkatársai számára, hogy felhasználják UNIX-os tapasztalataikat Linux környezetben is, és így vált lehetségessé a Linux, mint vállalati rendszer elterjedése. A Linux gyors fejlődése -- például a többprocesszoros rendszerek kezelése terén -- az SCO szerint nem lett volna elképzelhető az SCO szellemi tulajdonát képező UNIX rendszerek jogvédett technológiáinak ismerete nélkül.

A UNIX rendszerek több mint harmincéves múltra tekinthetnek vissza, az első verziók a hatvanas évek legvégén készültek el az AT&T-nél. Az AT&T a rendszerhez kapcsolódó jogokat később a Novell Networksnek adta el, a Novell pedig 1995-ben továbbadta azokat a Santa Cruz Operation-nek (SCO). A Caldera 2001-ben fuzionált az SCO UNIX-os részlegével, és a cég Caldera International néven futott tovább egészen 2002 szeptemberéig, amikor SCO Groupra változtatta a nevét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról