:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 9. 10:13

A NASA a HP képalkotási és nyomtatási technológiája segítségével vizsgálja a Marsot

Carly Fiorina
Carly Fiorina
Az Egyesült Államok űrkutatási és tudományos programjának nyújtott támogatás kibővítése jegyében a HP nagy formátumú nyomtatókkal látta el a NASA Pasadenában működő kutatóközpontját, a Jet Propulsion Laboratoryt (JPL).

A vállalat színes nyomtatási technológiájával készített színes fotókon a létesítmény munkatársai még a legapróbb részleteket is kiváló minőségben tanulmányozhatják. Az óriásnyomatokon a világhírű tudósok és mérnökök minden eddiginél gyorsabban és nagyobb felbontásban jeleníthetik meg a más bolygók felszínéről rögzített képeket.

A Marsot a NASA nagy teljesítményű marsjárói, a Spirit és az Opportunity fotózzák. Az egyenként kilenc darab, nagy felbontású sztereó fényképezőgéppel felszerelt járművek a Mars felszínének két különböző területéről készítenek 360 fokos, színes felvételeket. A JPL óriásképernyőjén kivetített mozaikszerű képek 176 millió képpontból állnak össze. Az egyik ilyen, 12 méter hosszú panorámafelvétel a Spirit leszállóhelyének 360 fokos, háromdimenziós képét mutatja a Gusev-kráterben.

Még három évvel ezelőtt is egy egész napig tartott volna, amíg a rengeteg képrészletből összeállítják a teljes körképet. A HP Designjet 5500 nagyformátumú nyomtatókkal és a többi modern technikával a projekt mérnökei ma már egy órán belül megtekinthetik és bemutathatják a nyilvánosságnak az óriásképeket. A projekt mérnökei 28 négyzetméter fotópapírt és 14 liter tintát használtak el az eddig eltelt szűk egy hónap alatt.

Múlt hét végén a Fehér Ház felvette az Egyesült Államok Űrkutatási Bizottságának tagjai közé Carly Fiorinát, a HP elnök-vezérigazgató asszonyát. A bizottság -- amelynek tagjai között az Egyesült Államok Légierejének egykori vezetője, Pete Aldridge is szerepel -- a holdraszállás tudományos programjával kapcsolatban ad majd tanácsokat a Fehér Háznak. A HP első embere sokrétű technikai szakértelemmel járul hozzá a nyolctagú testület sikeres munkájához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.