Szerző: Miklós Tamás

2004. február 5. 13:03

Tovább gyorsul a HyperTransport

Bár a leginkább az AMD Hammer családba tartozó processzorok kapcsán

Bár a leginkább az AMD Hammer családba tartozó processzorok kapcsán megismert HyperTransport kapcsolat sosem szűkös sávszélességéről volt híres, a HyperTransport Konzorcium most mégis elérkezettnek látta az időt arra, hogy felfrissítse a 2001-ben rögzített HyperTransport 1.0 specifikációt.

A HyperTransport 1.0 segítségével a pont-pont sávszélesség akár 12,8 Gbyte/s lehet, mely 48x-os növekedést jelent a jelenleg tipikus 266 Mbyte/s-hoz képest. Természetesen a HyperTransport támogatja a jelenlegi technológiákat is, mint például a PCI, vagy az újonnan feltűnőeket, mint az InfiniBand, 10Gb Ethernet.

Az új, 2.0-s verzióban mintegy 75 százalékkal megemelték az elérhető maximális sávszélességet és lehetővé tették az idén debütáló PCI Express csatolófelületű eszközökkel való kapcsolódást is. Az új szabványra épülő eszközök 32 bites szélességű HyperTransport linken keresztül akár 20 Gbyte/másodperces csúcssebességen is kommunikálhatnak.

Az AMD által alapított HyperTransport Konzorcium tagjai között olyan gyártó-óriásokat találunk, mint az ALi, Apple, Cisco, EMC, IBM, NVIDIA, National Semiconductor, SiS, Texas Instruments vagy a VIA. A konzorcium feladata a HyperTransport specifikáció karbantartása és a technológia implementálásának felügyelete.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról