:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 30. 09:58

A várakozásoknál magasabb forgalommal, de csökkenő nyereséggel zárta negyedik negyedévét a PeopleSoft

Craig Conway
Craig Conway
A PeopleSoft az elemzői várakozásoknál magasabb negyedik negyedéves forgalmat bonyolított. A vállalat csütörtökön tette közzé pénzügyi eredményeit és egyben megemelte az idei évre vonatkozó kilátásait.

A PeopleSoft a december 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 685 millió dollár forgalmat ért el, ami 34 százalékkal magasabb a megelőző év azonos időszakában elkönyvelt 512 millió dolláros összegnél. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 654 millió dollár bevételt vártak. Ez volt az első negyedév, hogy a PeopleSoft eredményeibe beleszámított az ősz során felvásárolt J.D. Edwards pénzügyi teljesítménye.

A részvényenkénti pro forma eredmény 20 cent volt, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. A GAAP (általános elfogadott könyvelési alapelvek) szerinti eredmény 17,4 millió dollárt, azaz részvényenként 5 centet tett ki. Egy évvel korábban a vállalat 57,4 millió dollár, azaz részvényenként 18 cent GAAP szerinti nyereségről számolt be. Szoftverlicenc-értékesítésből 185 millió dollár folyt be, azaz a PeopleSoft előrejelzésének megfelelően alakult.

Craig Conway elnök-vezérigazgató szerint a PeopleSoft negyedik negyedéve "nagyon erős" volt és a vállalat remek kilátásokkal kezdi a 2004-es évet. "A 2004-es évet tekintve nagyon optimista vagyok" -- mondta Conway, aki rámutatott, hogy a cég sokkalta jobban is teljesíthetett volna abban az esetben, ha az Oracle ellenséges felvásárlási ajánlata nem vonja el az ügyfelek figyelmét.

A PeopleSoft elnök-vezérigazgatója azonban úgy véli, az Oracle egyre gyengébben teljesít az üzleti szoftverek piacán. "Szerintem az elmúlt három évben az Oracle egyre kisebb arányban tudott ügyfeleket megszerezni, egyre gyengébbek lesznek" -- mondta Conway. Az Oracle szóvivője szerint azonban az Oracle piaci részesedése nő, a PeopleSofté pedig csökken.

Kevin Parker pénzügyi igazgató elmondta, hogy a J.D. Edwards felvásárlásából a vállalatnak máris érezhető előnyei vannak, a költségnövelő szinergiák felszámolása azonban részben még hátravan. Parker bejelentette, hogy a J.D. Edwards felvásárlása után tervezett létszám-leépítés befejeződött. A vállalat a negyedik negyedévben 575 alkalmazottól vált meg. Parker szerint a továbbiakban nem kell elbocsátásokra számítani.

A gazdasági körülmények javulása miatt a PeopleSoft megemelte éves pénzügyi kilátásait. A vállalat immár 2,8-2,9 milliárd dolláros forgalomra és részvényenként 92-95 cent pro forma eredményre számít. Tavaly a vállalat 2,3 milliárd dollár forgalom mellett 85 millió dollár, azaz részvényenként 25 cent nyereséget könyvelhetett el. 2002-ben a PeopleSoft forgalma 1,9 milliárd dollárt, nyeresége 189 millió dollárt, azaz részvényenként 57 centet tett ki.

Noha éves szinten erős javulás várható a PeopleSoft pénzügyi mutatóiban, a jelenleg is tartó első negyedévben a forgalom 25-30 százalékos visszaesésére lehet számítani, amit a piac szezonalitása okoz. A vállalat 625-635 millió dollár bevételre és részvényenként 17-18 cent pro forma eredményre számít, a szoftverlicenc-árbevétel 130-140 millió dollár lesz -- mondta Parker.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.