:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 26. 10:47

Idén ősszel kerül gyártásba a következő generációs PlayStation konzol processzora

A Toshiba hivatalosan is megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint az idén ősszel kezdi meg a Cell kódnévre keresztelt processzor gyártását, amely a következő generációs PlayStation konzolt hajtja. A chipet a Sony, a Toshiba és az IBM közösen fejleszti.

A Toshiba hivatalosan is megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint az idén ősszel kezdi meg a "Cell" kódnévre keresztelt processzor gyártását, amely a következő generációs PlayStation konzolt hajtja. A chipet a Sony, a Toshiba és az IBM közösen fejleszti.

A Sony tervei szerint a Cell lapkát nem csak a játékkonzolban, hanem több szórakoztató-elektronikai berendezésben fel lehet majd használni. A nagy számítási teljesítményű chip villámgyors internetelérést is támogat. A Sony állítása szerint a Cell nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik majd, mint a Garri Kaszparovot sakkban legyőző IBM Deep Blue szuperszámítógép.

A Sony tavaly január elején jelentette be, hogy a Rambus nagy sebességű Yellowstone memóriainterfész-technológiáját alkalmazza majd az új konzolban. A Yellowstone ODR (Octal Data Rate) technológiát használ, azaz egyetlen órajel alatt 8 bitnyi információ továbbítására képes. A jelenlegi útiterv szerint az interfész 800 MHz-es (6,4 GHz ODR) sebességig használható. A memóriachipeket az Elpida szállítja a Sony részére.

Egyes hírek szerint a japán szórakoztatóelektronikai gyártó egy teljesen új formátumú, kék lézert használó optikai lemezt fejleszt az új PlayStation konzolhoz. Más pletykák arról szólnak, hogy a vállalat Linux operációs rendszert használ a készülékben. A következő generációs konzol várhatóan 2005-ben vagy 2006-ban kerül piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.