Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. január 23. 15:41

Sulinet Expressz: nőnapra kikerül a digitális fényképezőgép, nyártól azonban szinte mindenki kedvezményesen vásárolhat

Kibővülhet a Sulinet Expressz program keretében nyújtott kedvezményeket igényvevők köre: valószínűleg idén nyártól már nem csak diákok és tanárok, hanem bárki -- bizonyos jövedelemszint alatt -- adókedvezménnyel vásárolhat egyes számítástechnikai termékeket.

[HWSW] Kibővülhet a Sulinet Expressz program keretében nyújtott kedvezményeket igényvevők köre: valószínűleg idén nyártól már nem csak diákok és tanárok, hanem bárki -- bizonyos jövedelemszint alatt -- adókedvezménnyel vásárolhat egyes számítástechnikai termékeket.

Az Oktatási Minisztérium (OM) sajtótájékoztatóján elhangzott: Nyugat-Európában a családok fele rendelkezik számítógéppel, hazánkban ez az arány 20 százalék alatti. Annak érdekében, hogy megközelítsük az uniós átlagot, ki kell bővíteni a kedvezményezettek körét. Ennek érdekében az OM elhatározta, hogy a jövőben mindenki, akinek jövedelme nem éri el az évi 3,4 millió forintot, igénybe veheti az ismert adókedvezményt. Akik 4 millió forintos éves jövedelemről adnak számot, egy később kidolgozandó sávos rendszerben vehetik igénybe a kedvezményt, ám 4 millió forintos bevétel fölött nem lehet Sulinet Expressz terméket vásárolni.

Ugyanakkor úgynevezett önrészt kell vállalni a vásárláskor: a termékek árának 30 százaléka után nem vehető igénybe adókedvezmény -- ez egyébként a 82 ezer forintnál drágább eszközöknél korábban is így érvényesült. Ha valaki csak egy 60 ezer forintos, a Sulinet Expressz keretében támogatott cikket vásárol, adókedvezmény csak a 18 ezer forint feletti rész után illeti meg.

A kedvezmények kiterjesztéséhez azonban a parlamentnek módosítani kell az adótörvényt. Erre várhatóan nyár elejére kerül sor -- jegyezte meg Magyar Bálint oktatási miniszter. A törvény módosításának kihirdetését követően lehet majd olyanoknak is kedvezménnyel vásárolni, akik eddig nem vehették igénybe a jóváírást.

Változott ugyanakkor a támogatott termékek köre: március 8-tól nem lesz támogatott termék a digitális fényképezőgép, a szünetmentes áramforrás és a hangeszköznek minősített valamennyi cikk. Bekerült ugyanakkor a támogatási körbe az alaplap.

A támogatási körből kikerült termékek közül egyedül a digitális fényképezőgépek iránt mutatkozott jelentősebb kereslet: a tavaly nyár óta zajló programban december végéig valamivel több, mint 22 milliárd forintért vásároltak termékeket, ebből digitális fényképezőgépekre ötmilliárd forintot költöttek a vásárlók.

A programban egyébként tavaly év végéig 60 000 új számítógépet vásároltak, 150 000-et újítottak fel és körülbelül 200 000 család jutott számítástechnikai eszközökhöz -- hangzott el a sajtótájékoztatón.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról