Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 20. 15:24

Decemberben Viagrát, olcsó hitelt és távirányítású helikoptert kínált a legtöbb kéretlen reklámlevél

[Morpho] A Clearswift közzétette a hetedik Spam Index felmérése eredményeit, amelynek célja a kéretlen levelek természetének rövid havi ismertetése.

[Morpho] A Clearswift közzétette a hetedik "Spam Index" felmérése eredményeit, amelynek célja a kéretlen levelek természetének rövid havi ismertetése.

A decemberi jelentések azt mutatják, hogy az egészségügyi termékek, például a Viagra és a fogyókúrás tabletták még mindig az összes spam-forgalom csaknem felét teszik ki. Ez az első eset, hogy egy trend több hónapon keresztül egységesen megfigyelhető. Az egészségügyi termékek on-line piacának nagy része az Egyesült Államokban van, az on-line vásárlás kényelme és anonimitása vonzza a személyes problémákkal küzdő embereket.

"Érdekes látni, hogy az egészségügyhöz kapcsolódó spam megtartotta uralkodó pozícióját a spam üzenetek toplistáján" -- jegyezte meg Alyn Hockey, a Clearswift kutatási igazgatója. "Az egységes trendek kialakulása azt jelzi, hogy a spam piac egyre érettebb."

Talán érdekesebb a pénzügyhöz kapcsolódó spam, amely 13 százalékról csaknem 22 százalékra növekedett, és a közvetlen termékekhez kapcsolódó spam, amely 10 százalékról csaknem 19 százalékra nőtt. Ez azt sugallja, hogy a spamküldők érzékenyek voltak a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos igényekre, és a vásárlókat olyan termékajánlatokkal bombázták, mint távirányítású autók és helikopterek, amelyek megvásárlását olcsó kölcsönök ajánlásával is segítették.

A Clearswift nemrég megjelent CS MAILsweeper Anti-spam Solution házirend alapú, többszintű megközelítéssel segíti a spamlevelek áradatának meggátolását, mivel az intelligens szoftver megtanulja a spam üzenetek felismerését, valamint hozzáigazítható a szervezet speciális igényeihez. Az Anti-spam Solution magas szintű spamfelismerést kínál, de a megfelelő leveleket átengedi a címzettekhez, kevés adminisztrációs erőforrást igényelve.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról